Pompeo: Trump dao ‘zeleno svjetlo’ za dalje pregovore s talibanima

Talibani
Očekuju se komplicirani razgovori između talibana i Afganistanaca (AP)

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da se dogodio “prilično značajan napredak” u mirovnim pregovorima s talibanima u posljednjim danima, prenosi agencija Hina BBC.

Pompeo je rekao kako je Donald Trump dao ‘zeleno svjetlo’ za daljnje pregovore.

Američka administracija već dugo vremena pokušava s talibanima dogovoriti prekid 18-mjesečnog sukoba u Afrganistanu.

Trump je u rujnu kazao kako su pregovori s talibanima “mrtvi”.

Pompeo je u četvrtak pozdravio napredak, ali je rekao da su pregovori komplicirani te da mirovni sporazum još nije postignut.

Sedmodnevno ublažavanje nasilja

Njegova je izjava uslijedila nakon što je američki ministar obrane Mark Esper rekao novinarima kako su SAD i talibani ispregovarali prijedlog sedmodnevnog ublažavanja nasilja. 

Izvori su agenciji Reuters ranije otkrili kako će mirovni dogovor između Sjedinjenih Američkih Država i talibana biti potpisan ovog mjeseca ako talibani znatno reduciraju nasilno djelovanje, a da bi to u konačnici moglo dovesti do povlačenja američke vojske iz Afganistana.

“SAD i talibani ispregovarali su prijedlog sedmodnevne redukcije nasilja”, rekao je Esper na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, prenijela Hina.

“Ovdje sam se danas sa saveznicima savjetovao o tom prijedlogu te smo imali niz produktivnih bilateralnih i zajedničkih sastanaka o putu naprijed”, dodao je Esper.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u utorak je kazao kako mu je američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo naglasio da je u pregovorima Washingtona i talibana zabilježen “znatan napredak”.

U Afganistanu 13.000 američkih vojnika

Ti su pregovori djelomice stali i zbog američkog zahtjeva da talibani zaustave svoje nasilje kao preduvjet američkog povlačenja.

Ako pregovori ne uspiju, talibani se pripremaju povesti proljetnu ofenzivu i u tu su svrhu već unovačili više od 6.000 boraca i bombaša samoubojica.

U Afganistanu je približno 13.000 američkih vojnika, kao i tisuće zaposlenika NATO-a, 18 godina nakon što je koalicija predvođena SAD-om izvršila invaziju na tu državu poslije napada 11. rujna 2001.

Talibani kontroliraju otprilike 40 posto zemlje, prema podacima afganistanske vlade.

Izvor: Agencije