Pompeo ljut zbog objave kompanija povezanih s jevrejskim naseljima

Mike Pompeo je naveo da lista podržava pokret bojkota Izraela koji predvode Palestinci i delegitimizira tu državu (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u četvrtak kako je ljut što su Ujedinjeni narodi objavili listu kompanija optuženih da ljudska prava Palestinaca krše poslujući u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Naveo je da lista podržava pokret bojkota Izraela koji predvode Palestinci i delegitimizira tu državu, prenosi Beta.

“Sjedinjene Američke Države su se dugo protivile prikupljanju i objavljivanju tih podataka. Njihovo objavljivanje samo potvrđuje nepopustljivu pristranost protiv Izraela, koja toliko prevlađuje u Ujedinjenim narodima”, ocijenio je Pompeo.

Na listi objavljenoj u srijedu, poslije odgađanja godinama, nalazi se 112 kompanija koje je Vijeća UN-a za ljudska prava označilo kao saučesnike u kršenju prava podržavanjem jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalemu.

Nema kazni za kompanije

Na spisku su dominantne izraelske kompanije, uključujući velike banke, građevinske firme, supermarkete i benzinske pumpe, kao i američki Airbnb, General Mills i Motorola.

Palestinci teže da osnuju svoju državu na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Veći dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je, međutim, zauzeo popustljiviji stav, tolerirajući nastavak širenja jevrejskih naselja i predstavivši 28. januara plan za rješenje bliskoistočnog sukoba, kojim se predviđa davanje stalne kontrole Izraelu nad svim jevrejskim naseljima.

Za kompanije na listi ne predviđaju se nikakve kazne, niti su optužene da djeluju ilegalno.

Čini se da je cilj objavljivanja spiska da se ukazivanjem na veze tih firmi sa spornom politikom Izraela izvrši pritisak na njih da izmjene poslovnu praksu.

Pokret BDS tvrdi da je nenasilan

I Izrael je osudio objavljivanje liste i optužio Vijeće UN-a za ljudska prava da sarađuje s pokretom bojkota.

Palestinci predvode međunarodnu kampanju nazvanu “Bojkot, dezinvestiranje i sankcije” (BDS) sve dok Izrael ne ispuni ono što Palestinci smatraju njegovim obavezama po međunarodnom pravu: povlačenje sa okupiranih teritorija, uklanjanje barijere na Zapadnoj obali, potpuna ravnopravnost arapsko-palestinskih građana Izraela i “poštovanje, zaštita i promocija prava palestinskih izbjeglica na povratak u svoje domove i na svoju imovinu”.

Pokret BDS tvrdi da je nenasilan, u cilju odbrane palestinskih prava, ali Izrael kaže da pokret teži “uništenju jevrejske države” i optužuje ga za antisemitizam, što lideri BDS-a oštro odbacuju.

Izvor: Agencije