Lajčak predložen za UN-ovog izaslanika za Zapadnu Saharu

Ako se nijedna strana u sukobu ne bude službeno usprotivila, njegovo će se imenovanje potvrditi idućih sedmica (EPA)

Miroslav Lajčak, slovački ministar vanjskih poslova i bivši predsjednik UN-ove Generalne skupštine predložen je za novog izaslanika te međunarodne organizacije za Zapadnu Saharu pošto je prethodni otišao u maju 2019., doznaje se od diplomatskih izvora, prenosi Hina.

Ako se nijedna strana u sukobu ne bude službeno usprotivila, njegovo će se imenovanje potvrditi idućih sedmica, dodali su izvori za agenciju France Presse.

Prošli UN-ov izaslanik za Zapadnu Saharu, koju svojataju Front Polisario i Maroko, bio je bivši njemački predsjednik Horst Koehler (76) koji je u maju podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

UN-ov generalni sekretar Antonio Guterres imao je težak zadatak naći njegovog nasljednika, pošto su neki ugledni političari s kojima je stupio u kontakt odbili ponudu ili nisu odgovarali onome što su zamišljale strane u sukobu, navode isti izvori.

Nakon dugog prekida dijaloga Horst Koehler je uspio za okrugli sto u Švicarskoj dovesti Maroko, Front Polisario, Alžir i Mauritaniju, prvi put u decembru 2018. a zatim i u martu 2019. godine, ali nije ostvario veći napredak.

Miroslav Lajčak (56) je tokom svoje karijere obavljao razne dužnosti u slovačkoj diplomatiji sve dok nije postao njen šef, u Evropskoj uniji i u UN-u, gdje je od septembra 2017. do septembra 2018. predsjedavao Generalnom skupštinom. Poslije se vratio na dužnost ministra vanjskih poslova.

U ime EU-a je 2006. vodio pregovore, organizirao i nadgledao referendum o nezavisnosti Crne Gore, a 2007. je imenovan Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Maroko odbija svaku mogućnost referenduma

Zapadna Sahara, bivša španska kolonija, bila je do 1991. poprište sukoba u kojemu su učestvovali Maroko, koji je 1975. anektirao tu teritoriju i Front Polisario koji uz podršku Alžira traži nezavisnost tog pustinjskog područja od 266.000 kvadratnih kilometara.

U septembru 1991. pod pokroviteljstvom UN-a potpisano je primirje kojim se predviđalo raspisivanje referenduma o samoodređenju u roku od šest mjeseci, koji se od tada neprestano odgađao zbog toga što se Rabat i Polisario nisu mogli dogovoriti o sastavu izbornog tijela i o statusu teritorija.

Maroko odbija svaku mogućnost referenduma i bilo kakvo drugo rješenje za Zapadnu Saharu osim autonomije pod njegovim suverenitetom.

UN ima na tom području snage s oko 240 Plavih kaciga (MINURSO) koje u svojim zračnim i kopnenim ophodnjama nadziru poštovanje primirja.

Izvor: Agencije