Britanski ministar finansija podnio ostavku

Javidova ostavka uslijedila je nakon izvještaja da se sukobio s moćnim Johnsonovim savjetnikom Cummingsom (EPA)
Javidova ostavka uslijedila je nakon izvještaja da se sukobio s moćnim Johnsonovim savjetnikom Cummingsom (EPA)

Britanski ministar finansija Sajid Javid podnio je ostavku, u neočekivanom potezu na dan kada premijer Boris Johnson rekonstruira svoju konzervativnu vladu, javlja AP.

Uveliko se očekivalo da će Javid zadržati mjesto u rekonstruiranom kabinetu, ali je jedan od glasnogovornika potvrdio da je ministar podnio ostavku.

Johnson je imenovao Javida, prethodno ministra unutrašnjih poslova, ministrom finansija u julu, kad je postao premijer.

Ostavka se događa u nezgodno vrijeme jer je za četiri sedmice predviđeno predstavljanje godišnjeg budžeta, što će sada čekati novog ministra.

Ubrzo nakon objave o Javidovoj ostavci novim ministrom finansija imenovan je Rishi Sunak. On je bio glavni sekretar u Ministarstvu finansija otkad je Johnson stupio na dužnost u julu 2019.

Izmjene kabineta

Javidova ostavka uslijedila je poslije izvještaja da se sukobio s moćnim Johnsonovim savjetnikom Dominicom Cummingsom.

Politička urednica BBC-ja navodi da je Javidu ponuđeno da ostane ministar finansija pod uvjetom da otpusti sve svoje savjetnike, što je on odbio i otišao s pozicije.

Johnson je napravio izmjene u vladi, otpuštajući i imenujući ministre na ključnim mjestima, navode agencije. Cilj mu je učvrstiti kontrolu nad Vladom nakon osvajanja velike parlamentarne većine na decembarskim izborima. Ta pobjeda dozvolila mu je da provede izlazak Britanije iz Evropske unije 31. januara i time ispuni ključno izborno obećanje.

Njegova konzervativna vlada sada je suočena s još većim izazovom da dogovori nove odnose s EU-om do kraja godine. Dvije strane nastoje postići dogovor koji obuhvata trgovinu, sigurnost i druga područja do kraja prelaznog perioda 31. decembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO