Većina Palestinaca za nastavak oružane borbe

Palestinac drži plakat protiv američkog predsjednika na protestima protiv 'Sporazuma stoljeća' (EPA)
Palestinac drži plakat protiv američkog predsjednika na protestima protiv 'Sporazuma stoljeća' (EPA)

Rezultati istraživanja palestinskog javnog mišljenja objavljeni u utorak pokazali su da dvije trećine ispitanika podržavaju oružanu borbu, odnosno vraćanje oružanoj pobuni, kao odgovor na mirovni plan koji je objavio američki predsjednik Donald Trump.

Palestinski Centar za politička istraživanja i ankete (PSR) rekao je da su “provedene ankete licem u lice na slučajno odabranom uzorku od 1.270 punoljetnih osoba u 127 stambenih lokacija, uz marginu pogreške plus-minus tri posto”.

U saopćenju o rezultatima ankete PSR dodaje da je 84 posto ispitanika izjavilo da podržavaju povlačenje odluke o priznavanju Izraela, 78 posto izrazilo je podršku izlasku na mirne demonstracije, 77 posto smatra da se treba zaustaviti sigurnosna koordinacija s Izraelom, dok 69 posto ispitanika kaže da se treba zaustaviti provođenje Sporazuma iz Osla.

Pada podrška dvodržavnom rješenju

Rezultati do kojih je došao PSR pokazuju da “dvije trećine ispitanika podržavaju saopćenje predsjednika Mahmouda Abbasa u kojem se protivi [Trumpovom] ‘Sporazumu stoljeća’, ali da dvije trećine do tri četvrtine njih ne vjeruju u predsjednikove namjere da realizira ono što je naveo u svom saopćenju”.

Rezultati ankete također su pokazali da je došlo “do nezapamćenog pada podrške dvodržavnom rješenju na manje od 40 posto, što je prvi put nakon Sporazuma iz Osla”.

Otkad je objavljen američki plan za Bliski istok, na palestinskim teritorijama izbili su ograničeni sukobi između Palestinaca i Izraela, u kojima su ubijena tri Palestinca, a deseci su ranjeni.

Stotine Palestinaca učestvovale su u sukobima s izraelskim snagama na sjevernom ulazu u Ramallu.

Palestinska omladina palila je gume i bacila kamenje na izraelske snage, koje su odgovorile suzavcem i gumenim mecima.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da su njihovi timovi morali intervenirati u dva slučaja ranjavanja vatrenim oružjem tokom ovih sukoba, osim povreda nastalih od gumenih metaka i suzavca.

Sukobi su izbili nakon održavanja skupa kojem su prisustvovale hiljade Palestinaca u centru Ramalle.

Okupljanje je organizirao pokret Fatah u znak protivljenja američkom mirovnom planu i podrške Abbasu, koji je u utorak u govoru u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda snažno odbacio američki plan.

Palestinski predsjednik izjavio je da odbacuje američki plan, u čemu su ga podržale arapske i afričke zemlje, te se obavezao da će preduzeti mjere – bez iznošenja detalja o njima – kako bi se spriječilo provođenje tog plana, za koji Palestinci smatraju da je potpuno pristran prema Izraelu i da im ne daje nezavisnu i cjelovitu državu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO