UN imenovao kompanije koje posluju na Zapadnoj obali

Identificirano je 112 preduzeća za koja postoje opravdani razlozi da se može zaključiti da su povezana s izraelskim naseljima (EPA)
Identificirano je 112 preduzeća za koja postoje opravdani razlozi da se može zaključiti da su povezana s izraelskim naseljima (EPA)

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava objavio je izvještaj o izraelskim kompanijama koje imaju poslovne veze s izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

U izvještaju je objavljeno da je identificirano 112 preduzeća za koja postoje opravdani razlozi da se može zaključiti da su povezana s izraelskim naseljima – 94 sa sjedištem u Izraelu i 18 u šest drugih država, prenosi Hina.

Među njima su preduzeća iz SAD-a, Francuske, Holandije, Luksemburga, Tajlanda i Velike Britanije.

U izvještaju se navodi da je među njima i američki Airbnb.

“Svjesna sam da je ovo pitanje vrlo sporno i da će tako biti i dalje”, rekla je UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava Michelle Bachelet.

“Iako se naselja kao takva smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, izvještaj ne dovodi u pitanje zakonsku karakterizaciju tih aktivnosti, niti angažmana poslovnih entiteta u njima”, dodala je.

‘Karakterizacija aktivnosti’

Izvještaj, dodaje, “ne daje pravnu karakterizaciju aktivnosti o kojima je riječ ili sudjelovanju tih preduzeća u njima”.

Airbnb je u novembru 2018. najavio da će iz svoje ponude ukloniti nekretnine u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali.

No, u aprilu sljedeće godine objavio je da to ipak neće učiniti i da će prihode od najma tih nekretnina donirati međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz u prvoj reakciji ocijenio je da je taj izvještaj “sramotna kapitulacija” pred protivizraelskim grupama.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki pozdravio je izvještaj kao pobjedu za međunarodno pravo.

Maliki je također zatražio od država članica UN-a i Vijeća za ljudska prava da „objave preporuke i instrukcije tim kompanijama da odmah prekinu saradnju s naseljima“.

“Objava liste kompanija i strana koje djeluju u naseljima predstavlja pobjedu međunarodnog prava”, navodi Maliki u izjavi za javnost koju je objavio njegov ured.         

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je u srijedu taj dugo odgađani izvještaj UN-a.

“Vijeće UN-a za ljudska prava pristrasno je i neutjecajno tijelo. Umjesto da se bavi ljudskim pravima, to tijelo pokušava da ocrni izraelsko ime. Mi odbacujemo svaki takav pokušaj na najoštriji mogući način i s gnušanjem”, navodi Netanyahu u izjavi za javnost, prenijela je Fena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO