Trump traži da se ne usvoji rezolucija o ratnim ovlastima o Iranu

Republikanci sada u Senatu imaju 49, a demokrate 48 mjesta (EPA)
Republikanci sada u Senatu imaju 49, a demokrate 48 mjesta (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je u srijedu Senat da ne usvoji rezoluciju koja bi ograničila njegovu sposobnost da vodi rat protiv Irana, rekavši da će to poslati vrlo loš signal i omogućiti Teheranu da nekažnjeno djeluje.

“Za sigurnost naše zemlje vrlo je važno da Senat Sjedinjenih Američkih Država ne glasa za Rezoluciju o ratnim ovlastima o Iranu“, napisao je on na svojem Twitter profilu.

“S Iranom nam ide jako dobro i nije vrijeme da se pokaže slabost”, dodao je Trump, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Demokrati su priopćili prošlog mjeseca da imaju dovoljno glasova za izglasavanje mjere u Senatu, koji kontroliraju republikanci, a koja zahtijeva od predsjednika da traži odobrenje od Kongresa za vojnu akciju protiv Irana.

Tenzije između Irana i SAD započele su nakon što je Trump 2018. godine odlučio povući SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma, koji je zaključen u Beču 2015. godine, nakon 12 godina krize i intenzivnih pregovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) te Njemačke.

Ubistvo Soleimanija i odgovor Irana

Iran se u tom sporazumu obvezao na smanjenje svojih nuklearnih kapaciteta u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Međutim, Trump je odlučio SAD povući iz sporazuma te ponovno uvesti sankcije.

Od tada je Iran postupno kršio obveze iz sporazuma.

Visoke tenzije između SAD-a i Irana eskalirale su 3. siječnja, kada je, po naređenju američkog predsjednika, ubijen jedan od čelnika Revolucionarne garde Irana, general Qassem Soleimani, u napadu bespilotnom letjelicom kod bagdadske zračne luke.

Iran je uzvratio pet dana kasnije, kada je ispalio 22 balističke rakete na dvije iračke vojne baze koje koriste Amerikanci.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO