Švicarci će na referendum o ukidanju slobode kretanja

Prijedlog referenduma odraz je protivljenja građana prilivu stranih državljana koji čine četvrtinu stanovništva (Reuters)
Prijedlog referenduma odraz je protivljenja građana prilivu stranih državljana koji čine četvrtinu stanovništva (Reuters)

Švicarska vlada je pozvala birače da na referendumu u svibnju odbace prijedlog desničarske Narodne stranke o prekidu sporazuma s Europskom unijom o slobodnom kretanju ljudi, javio je Reuters. 

Ako se Švicarci 17. svibnja odluče za odbacivanje tog sporazuma, što je prozvano švicarskim “trenutkom Brexita”, država bi mogla izgubiti privilegirani pristup jedinstvenom europskom tržištu, iznimno važnim za svoje gospodarstvo.

Švicarska, koja nije članica EU-a, mogla bi zbog toga biti izbačena i iz šengenskog sustava i Dublinskog sporazuma o azilu, upozorila je ministrica pravosuđa Karin Keller-Sutter.

Potencijalno lošiji položaj od Britanaca

“Doista bi došli do točke gdje bi trebali potpuno iz početka graditi svoje veze s EU-om”, dodala je ministrica, prenosi Hina.

Prekid bilateralnih veza stavio bi Švicarsku u puno gori položaj nego Britance nakon Brexita, jer EU ne bi imala dužnost pregovarati o novim odnosima, upozorila je švicarska ministrica pravosuđa.

Podaci iz 2018. godine pokazuju kako u EU odlazi 52 posto švicarskog izvoza, a iz tog saveza u Švicarsku stiže 70 posto uvoza.

Osim Lihtenštajna, Švicarska je u potpunosti okružena članicama EU-a.

Protivljenje prilivu stranih državljana

Prijedlog referenduma odraz je protivljenja švicarskih građana priljevu stranih državljana, koji čine već četvrtinu švicarskog stanovništva.

Euroskeptična Narodna stranka je najveća u Parlamentu i ima dvoje od sedmero članova Federalnog vijeća, odnosno švicarske Vlade.

Švicarski sustav izravne demokracije daje glasačima pravo da na referendumima donose konačne odluke o važnijim pitanjima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO