Sporazum sa SAD-om moguć ako talibani smanje nasilje

Afganistan, Talibani
Ashraf Ghani i talibani proglasili su trodnevno primirje uoči Ramazanskog bajrama (EPA)

Američko-talibanski mirovni sporazum mogao bi biti potpisan u veljači ako talibani znatno smanje nasilje i time omoguće konačno povlačenje američkih vojnika, rekli su u srijedu izvori iz afganistanske vlade i jedan zapadni diplomat.

U utorak je predsjednik Afganistana Ashraf Ghani rekao da je postignut veliki napredak u pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država i talibana u Kataru.

Razgovori su već dugo u pat-poziciji, djelomice i zbog američkog zahtjeva da pobunjenici znatno smanje nasilje, prenosi Hina.

Vijest o napretku potvrdio je Suhail Shaheen, glasnogovornik talibana u Kataru, no odbio je iznijeti pojedinosti.

SAD želi smanjiti broj vojnika na 9.000

Dvije strane pregovaraju u Dohi od 2018. iako su sukobi u međuvremenu nastavljeni, uz smrt stotina civila i vojnika kako su talibani širili kontrolu nad dijelovima Afganistana.

Američki pregovarači pokušavaju dogovoriti s talibanima da se nasilje znatno smanji u trajanju najmanje deset dana bez kršenja, rekao je zapadni diplomat.

“Nakon tih deset dana smanjenja nasilja dvije strane mogu razraditi planove za unutarafganistanski dijalog”, kazao je taj izvor, pod uvjetom da ostane neimenovan.

Osamnaest godina od američke invazije na Afganistan, kojom je srušen talibanski režim nakon napada 11. rujna 2001. na SAD, u Afganistanu je približno 13.000 američkih vojnika i tisuće drugih vojnika NATO-a. 

SAD želi svoju nazočnost svesti na približno 9.000 vojnika.

Talibani spremni za proljetnu ofanzivu

Talibani kontroliraju otprilike 40 posto zemlje, prema podacima afganistanske vlade.

“Prekinut ćemo napade u zamjenu za američku obvezu da prestanu sve operacije protiv nas u Afganistanu”, rekao je talibanski zapovjednik.

Nešto ranije u veljači talibanski vođe odaslali su snažnu poruku SAD-u posredstvom zapovjednika, koji je kazao: “Oni [SAD] troše mnogo našeg vremena i energije u mirovnim pregovorima. Vodstvo mora odlučiti ili da se to dogodi ili zauvijek prekinuti mirovni proces i okrenuti se bojištu.”

Ako pregovori ne uspiju, talibani se pripremaju povesti proljetnu ofenzivu i u tu su svrhu već unovačili više od 6.000 boraca i bombaša samoubojica.

Izvor: Agencije