Soros: Kineski predsjednik je prijetnja za EU

Dozvola Huaweijevoj 5G mreži u Evropi omogućiće Kini da 'ucjenjuje' i 'sabotira' EU u budućnosti, tvrdi Soros (EPA)
Dozvola Huaweijevoj 5G mreži u Evropi omogućiće Kini da 'ucjenjuje' i 'sabotira' EU u budućnosti, tvrdi Soros (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping predstavlja prijetnju za Evropsku uniju i njene vrijednosti, navodi milijarder George Soros u autorskom tekstu za Project Syndicate, prenosi Tanjug.

Soros tvrdi da ni političari ni šefovi evropske industrije ne shvataju zaista prijetnju koju predstavlja Xijeva Kina.

Ističe da je nakon Brexita u Velikoj Britaniji naročito velika želja da se prigrli Kina, jer britanski premijer Boris Johnson želi da se distancira od EU što je više moguće i da izgradi slobodno tržište nesputano EU regulacijama.

U tekstu stoji i da je kompanija Huawei sa dolaskom Xija na vlast izgubila autonomiju koju je imala do sada, kao i da svaka kineska kompanija, mora da sluša naređenja Komunističke partije.

Tako će dozvola Huaweijevoj 5G mreži u Evropi omogućiti Kini da “ucjenjuje” i “sabotira” EU u budućnosti, tvrdi Soros.

“Jasno mi je da pod Xijem Kina predstavlja prijetnju vrijednostima na kojima je osnovana EU. Očigledno, to nije jasno ni liderima država članica EU, niti liderima u industriji, posebno u Njemačkoj”, piše Soros.

‘Rukovanje’ korona virusom

Prema njegovim riječima, umjesto da se vode unaprijed izgubljenu bitku protiv dominacije Huaweija na tržištu 5G, SAD i EU, ili samo EU, trebalo bi da sarađuju u izgradnji Ericssona i Nokije kao održive konkurencije.

U tekstu se navodi i da će se Xi sastati sa šefovima država i vlada 27 članica EU na samitu EU i Kine u Leipzigu u septembru.

Dodaje se da Evropljani moraju da shvate da će kineski predsjednik odnijeti potrebnu političku pobjedu ukoliko ga evropski šefovi država i vlada ne pozovu na odgovornost i ne dovedu u pitanje njegovo nepoštovanje ljudskih prava, posebno na Tibetu, Xinjiangu i Hong Kongu.

“Samo kinesko političko rukovodstvo može da odlučuje o Xijevoj budućnosti. Šteta nanijeta njegovim pogrešnim rukovanjem epidemijom korona virusa postala je toliko vidljiva da to sigurno prepoznaju i kineska javnost i Politbiro. EU ne bi trebalo svjesno da olakša njegov politički opstanak”, zaključuje Soros.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO