Sjeverna Irska: Optužnica za ubistvo novinarke

Lyra McKee
Smrt Lyre McKee osudile su brojne osobe iz javnog i političkog života (EPA)

Pedesetdvogodišnji muškarac optužen je za ubojstvo novinarke Lyre McKee (29), koja je ubijena tijekom nemira u sjevernoirskom gradu Derryju/Londonderryju u travnju prošle godine.

Optužen je i za posjedovanje vatrenog oružja s namjerom da ugrozi život i postane pripadnik zabranjene organizacije, priopćila je Policijska služba Sjeverne Irske, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Muškarac je uhićen u utorak i trebao bi u četvrtak biti saslušan pred sudom.

Ciljao policiju, pogodio novinarku

McKee, koja je važila za jednu od najperspektivnijih mladih novinarki, upucana je dok je pratila nemire 18. travnja prošle godine, a njezinu smrt osudile su brojne osobe iz javnog i političkog života.

Policijska služba Sjeverne Irske je priopćila da su najbolji detektivi optužili 52-godišnjeg muškarca za ubojstvo novinarke, koju su, kako se navodi, upucali teroristi.

Policija je priopćila da se najprije smatralo da je više osoba umiješano u pucnjavu u noći kada je ubijena McKee, a sada je značajno za istragu što su dokazi doveli do čoveka koji je optužen da ju se ubio.

Dodaje se da je optuženi ciljao policiju, ali je promašio metu i pogodio novinarku.

Uhapšena četverica osumnjičenih

Muškarac je jedan od četvorice uhićenih u utorak, u sklopu istrage.

Lyra McKee pogođena je u glavu dok je izvještavala o nemirima koji su izbili, a pogođena je dok je stajala u blizini policijskog vozila, kada je maskirani napadač ispalio hice prema policiji i okupljenima.

Policajci su joj pružili prvu pomoć i prevezli je u bolnicu, međutim, ona je tamo preminula.

Izvor: Agencije