Sanders tijesno pobijedio Buttigiega u New Hampshireu

Uprkos skromnom odazivu, Sanders je uspio privući dovoljno glasova da postane novi glavni kandidat demokrata (AFP)
Uprkos skromnom odazivu, Sanders je uspio privući dovoljno glasova da postane novi glavni kandidat demokrata (AFP)

Američki senator Bernie Sanders proglasio je pobjedu u New Hampshireu, nakon što je malom razlikom pobijedio Petea Buttigiega na predizborima Demokratske stranke za kandidata na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sanders, koji je vodio na anketama pred izbore, osvojio je 26, dok je bivši gradonačelnik South Benda (Indiana) Buttigieg osvojio 24,4 posto glasova. Na trećem mjestu je bila senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar sa 19,7 posto glasova.

“Dozvolite mi da se zahvalim ljudima New Hampshirea na velikog pobjedi večeras. Ona označava kraj Donalda Trumpa”, kazao je 78-godišnji Sanders.

Uprkos skromnom odazivu, Sanders je uspio privući dovoljno glasova da postane novi glavni kandidat demokrata, dok je bivši potpredsjednik Joe Biden ranije napustio New Hampshire i otišao u Južnu Carolinu.

Iako je pobijedio na ovim izborima, očekuje se kako će Sanders dobiti isti broj glasova delegata na glavnim stranačkim izborima kao i Buttigieg zbog načina raspodjele delegata u New Hampshireu.

Odustala dva kandidata

Buttigieg (38) je čestitao pobjedniku, te je poručio pristalicama kako su “mnogi od njih odabrali novo vrijeme izazova sa novom generacijom lidera”.

Izbori u New Hampshireu uslijedili su osam dana nakon haotičnog biranja u Iowi gdje nije bilo pobjednika. Sanders i Buttigieg su bili tamo izjednačeni i obojica su tražili novo prebrojavanje glasova.

Nakon predizbora Demokratske stranke u drugoj državi, u utorak navečer od daljih izbora odustali su kandidati Andrew Yang i Michael Bennet.

Nakon New Hampshirea, većina kandidata će se posvetiti državi Nevada gdje su predizbori planirani za 22. februar, sedam dana kasnije je Južna Carolina, dok je 3. marta na rasporedu “super utorak” kada se u jednom danu može osvojiti najveći broj glasova delegata.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Unutarstranački demokratski izbori počeli su u američkoj saveznoj državi New Hampshire. Izbori su uslijedili sedmicu dana nakon debakla u Iowi, gdje je nastao kaos u zbrajanju glasova i rezultati su se čekali danima. Unutarstranački izbori u New Hampshiru igraju značajnu ulogu u procesu nominiranja predsjedničkog kandidata zbog značajnog broja neovisnih glasača.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO