Rusija optužuje Tursku da krši njihov dogovor o Siriji

Rusiji smjeta prisutnost turske vojske u Idlibu i prenos naoružanja preko tursko-sirijske granice (EPA)
Rusiji smjeta prisutnost turske vojske u Idlibu i prenos naoružanja preko tursko-sirijske granice (EPA)

Rusija je u srijedu optužila Tursku da ne poštuje dogovore koje su postigli po pitanju Sirije te da pogoršava situaciju kod Idliba, gdje sirijske snage napreduju u borbi protiv posljednjeg uporišta pobunjenika u devet godina dugom ratu.

Ofanziva na Idlib, grad i pokrajina na sjeverozapadu Sirije, u blizini Turske, primorala je hiljade ljudi na bijeg i u sukob uvukla i tursku vojsku, čijih je 13 pripadnika poginulo u sirijskim artiljerijskim napadima u posljednjih deset dana.

Kremlj tvrdi kako se Turska ne drži obećanja da će neutralizirati pobunjenike u Idlibu, što naziva nedopustivim.

Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi poručilo je Ankari da su njene snage na sirijskom teritoriju bez dopuštenja vlade u Damasku.

‘Provode masakre i prolijevaju krv’

Ministarstvo obrane Rusije poručilo je kako turska vojska pogoršava situaciju na terenu kod Idliba, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo obrane je odbacilo tvrdnju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je kazao kako ruske snage i paravojske koje podržava Iran “stalno napadaju civile, provode masakre i prolijevaju krv”.

“Izjave turskih predstavnika o navodnim napadima ruskih snaga na civile u deeskalacijskoj zoni u Idlibu ne odgovaraju stvarnosti”, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Stvarni razlog krize u deeskalacijskoj zoni je, nažalost, izostanak djelovanja naših turskih kolega da odvoje umjerenu opoziciju od terorista.”

Dodaje se kako je prisutnost turske vojske u Idlibu znatno pogoršala situaciju, kao i prenos naoružanja preko tursko-sirijske granice.

Rusija je kritizirala Tursku nakon što je Erdogan rekao da će njegova vojska napasti sirijske snage bilo gdje na njenom teritoriju ako strada još jedan turski vojnik.

Rusija, blizak saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dogovor s Turskom postigla je 2018. godine.

Telefonski razgovor Erdogana i Trumpa

Njime je predviđeno stvaranje demilitarizirane zone u Idlibu, no dogovor se ne poštuje zbog sve većeg rasta tenzija u regiji.

U međuvremenu iz Kremlja je saopćeno kako su Putin i Erdogan telefonom razgovarali o sirijskoj krizi, prenijela je Anadolija.

Rečeno je kako lideri nastavljaju voditi pregovore o različitim vidovima krize, a posebna tema je bila pogoršana situacija u zoni deeskalacije sukoba Idlib.

“U razgovoru je naglašen značaj potpune provedbe rusko-turskih dogovora, uključujući Sporazum iz Sočija od 17. septembra 2018. godine. Donesena je i odluka da se u skladu s tim ciljevima obave dodatni kontakti putem nadležnih institucija”, piše u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO