Liban traži od MMF-a finansijski i monetarni plan spasa

Tokom nasilnih protesta u Bejrutu veliki broj banaka je demoliran (Reuters)
Tokom nasilnih protesta u Bejrutu veliki broj banaka je demoliran (Reuters)

Liban je uputio zvaničan zahtjev Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da pošalje tehničku delegaciju kako bi pomogla u sačinjavanju sveobuhvatnog ekonomskog, monetarnog i finansijskog plana za spas zemlja od pogibeljne krize, saopćio je visoki izvor iz Vlade za Reuters.

Izvor je izjavio da je zahtjev Vlade upućen tokom telefonskog razgovora s predstavnicima Fonda, dodajući kako se očekuje da delegacija MMF-a doputuje u Bejrut u narednih nekoliko dana, prenijela je Fena.

Najveća ekonomska kriza

Liban je suočen s najgorom ekonomskom krizom od kraja građanskog rata, koji je trajao od 1975. do 1990. godine.

Kriza je pojačana od prošle godine, pošto je smanjenje deviznog priliva dovelo do nedostatka dolara potrebnih za finansiranje državnog deficita i uvoznih potreba.

U nastojanju da spriječe odliv kapitala, banke su od oktobra pooštrile kontrolu podizanja gotovine i transfera u inostranstvo.

Gnjev prema bankama izazvao je nasilne proteste u Bejrutu, tokom kojih je veliki broj banaka demoliran.

Izvor: Agencije


Povezane

Libanska vlada trebala bi odobriti prijedlog budžeta s ciljem rješavanja najteže ekomoske krize koja je pogodila tu zemlju u posljednjih nekoliko desetljeća. Ali stanovnici najsiromašnijeg grada sumnjaju da će im to pomoći da se izvuku iz siromaštva.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO