Korona virus: U 24 sata 97 umrlih

Nadležni iz KCUS-a tvrde da razloga za paniku nema (EPA)
Nadležni iz KCUS-a tvrde da razloga za paniku nema (EPA)

Broj zaraženih korona virusom u Kini dostigao je 44.653, a broj umrlih od posljedica zaraze virusom službenog naziva Covid-19 popeo se na 1.113, saopštile su u srijedu vlasti u Pekingu.

U posljednja 24 sata od korona virusa je umrlo 97 osoba te je zabilježeno novih 2.015 slučajeva zaraze, najnoviji su u srijedu objavljeni podaci kineske Nacionalne komisije za zdravlje, prenijela je Hina.

Voditelj stručnog tima Komisije Zhong Nansha dan ranije je izjavio da bi epidemija korona virusa u toj zemlji mogla biti zauzdana do aprila, a najnovije brojke pokazuju da možda ima razloga za optimizam, ocjenjuje novinska agencija Reuters.

Broj umrlih i novooboljelih u provinciji Hubei, epicentru epidemije koja je praktično potpuno izolirana od ostatka svijeta, u utorak je iznosio 94 umrlih te 1.068 novih slučajeva bolesti, što je manje od preko 3.000 novooboljelih, koliko je zabilježeno 4. februara, i najniže od 31. januara, kada je zabilježeno 1.347 novih slučajeva zaraze. 

No, ukupan broj smrtnih slučajeva u Kini toliko se popeo da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) novu bolest, kojoj je u utorak dala službeno ime Covid-19, proglasila potencijalno većom prijetnjom od terorizma.

Kompanije otpuštaju radnike

„Svijet se mora probuditi i odnositi se prema ovome neprijatelju kao prema neprijatelju broj 1“, kazao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, najavivši da bi prvo cjepivo moglo biti dostupno za 18 mjeseci.

Nanshan, glavni savjetnik kineske vlade po pitanju epidemije koronavirusa, naglasio je da broj novih slučajeva zaraze u nekim provincijama pada, te prognozirao da će epidemija u ovom mjesecu dostići vrhunac.

„Nadam se da bi ova epidemija mogla završiti negdje u aprilu”, izjavio je Zhong, epidemiolog koji je odigrao ulogu u suzbijanju epidemije SARS-a 2003.

Čak i ako se ostvari njegova prognoza i epidemija uskoro bude suzbijena, korona virus je već snažno pogodio kinesku ekonomiju – kompanije su počele otpuštati radnike, a mnoge su najavile da će im trebati milijarde dolara zajmova kako bi se održale.

Opskrbni lanci proizvođača automobila i pametnih telefona prekinuti su.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO