EU poziva Izrael da ne anektira dolinu Jordana

Borrell je upozorio da će u slučaju aneksije doline Jordana doći do protesta Palestinaca (Anadolija)
Borrell je upozorio da će u slučaju aneksije doline Jordana doći do protesta Palestinaca (Anadolija)

Visoki povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je Izrael da ne anektira dolinu Jordana i velik dio okupirane Zapadne obale, upozorivši da će u tom slučaju doći do prosvjeda Palestinaca, javlja Reuters.

“To se može dogoditi. Možete biti sigurni da neće biti mirno”, rekao je Borrell u Europskom parlamentu, prenosi Tanjug.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967., a palestinska uprava želi da taj prostor postane dio njezine buduće države.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da, pobijedi li na izborima, planira anektirati dolinu Jordana.

Guterres: Dijalog, pomirenje i razum

U međuvremenu je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres apelirao na izraelsko i palestinsko rukovodstvo da pokažu spremnost za mir.

Guterresa je uputio apel čelnicima Izraela i Palestinaca da “iskažu političku volju za postizanje trajnog mira”, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

“Ovo je trenutak za dijalog, za pomirenje i za razum”, istaknuo je Guterres.

Apelirao je na Izrael i na Palestince da demonstriraju volju neophodnu za postizanje napretka prema cilju – trajnom miru na Bliskom istoku, koji bi podržala međunarodna zajednica.

“Budite uvjereni da je UN potpuno posvećen postizanju pravednog i sveobuhvatnog mira između Palestinaca i Izraela, utemeljenog na zajedničkim, multilateralnim smjernicama koje se temelje na rezolucijama UN-a i na međunarodnom pravu”, ukazao je glavni tajnik UN-a.

Guterres je istaknuo da se UN i dalje rukovodi rezolucijama Opće skupštine UN-a i Vijećem sigurnosti UN-a, s vizijom o postizanju političkog sporazuma na Bliskom istoku.

Abbas odbio izraelsko-američki plan

Guterres je predočio da UN i dalje odlučno podržava Palestince i Izraelce da sukob riješe na temeljima relevantnih rezolucija UN-a, međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma, u skladu s vizijom o dvije države, Izraela i Palestine, koje u miru i sigurnosti postoje jedna pored druge, u granicama od prije šestodnevnog Izraelsko-arapskog rata u lipnju 1967. godine.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbio je u Vijeću sigurnosti UN-a izraelsko-američki mirovni plan, za koji je rekao da je “švicarski sir” i ne donosi suverenitet palestinskom narodu.

“Odbijamo izraelsko-američki plan, koji dovodi u pitanje zakonita prava Palestinaca”, istaknuo je Abbas, pokazujući kartu Palestine kakvu žele Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO