Erdogan: U slučaju novog napada na nas, Turska će napasti sirijske snage

Turska je odlučna da se snage odane Basharu al-Assadu izbace izvan granica deeskalacijske zone Idlib, tvrdi Erdogan (EPA)
Turska je odlučna da se snage odane Basharu al-Assadu izbace izvan granica deeskalacijske zone Idlib, tvrdi Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako će njegova zemlja, u slučaju novog napada na tursku vojsku u Siriji, suspendovati sporazume i napasti sirijske snage gdje god se nalazile.

Erdogan je govorio na redovnom sastanku zastupnika u parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja, prenijela je Anadolija.

U fokusu Erdoganovog obraćanja bili su posljednji napadi snaga sirijskog režima na tursku vojsku u Idlibu.

Erdogan je poručio kako Turska neće tolerisati ničiju bahatost niti provokacije.

Podvukao je kako „Turska neće biti nijemi posmatrač napada na civile u Siriji čak ni kada svi drugi zatvore oči, okrenu leđa i zamrznu svoju savjest“.

‘Napast ćemo bilo gdje’

„U slučaju novog napada na našu vojsku u Idlibu, Turska suspenduje sporazume i napada režimske snage bilo gdje“, poručio je Erdogan.

On je ponovio da je Turska odlučna u tome da se snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu izbace izvan granica deeskalacijske zone Idlib, odnosno iza kontrolnih punktova turskih snaga.

„Bez oklijevanja i kalkuliranja ćemo s kopna i iz zraka učiniti sve što treba da to i postignemo“, poručio je Erdogan podsjetivši da je rok za povlačenje režimskih snaga kraj februara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO