Anketa: Opada povjerenje javnosti u Putina

Rezultati ankete pokazuju da Rusi ipak ukupno odobravaju rad Vladimira Putina (EPA)
Rezultati ankete pokazuju da Rusi ipak ukupno odobravaju rad Vladimira Putina (EPA)

Povjerenje ruske javnosti u predsjednika Vladimira Putina palo je u januaru na najniži nivo u posljednjih šest mjeseci, objavio je anketarski zavod Levada, uprkos tome što je stopa odobravanja rada ruskog čelnika ostala visoka, javlja Reuters.

Stopa odobravanja Putinovog rada naglo je opala nakon nepopularnog poteza da se povisi starosna dob za penzioniranje, nakon višegodišnjeg pada platežne moći građana, ali se stabilizirala u posljednjim mjesecima i porasla je neznatno na iznad 66 posto, saopćio je zavod, prenosi Fena.

Uprkos tom oporavku, povjerenje javnosti u Putina nastavilo je, ipak, da opada i u januaru je iznosilo 35 posto, što predstavlja nagli pad s 57 posto u novembru prošle godine, navodi Levada.

Denis Volkov, sociolog u anketarskom zavodu, izjavio je da je nivo povjerenja u januaru bio najniži od ruske aneksije Krima 2014. godine, koja je dovela do naglog rasta Putinovog rejtinga u javnosti.

Putinova dominacija

Putin dominira ruskom političkom scenom kao predsjednik ili premijer otkako je došao na vlast 1999. godine.

Njegov trenutni mandat u Kremlju ističe 2024. godine, ali je objavio široke ustavne promjene u prošlom mjesecu, koje se u javnosti smatraju oruđem koje mu pomaže da produži boravak na vlasti.

Levada je saopćila da je anketa provedena od 23. do 29. januara među ukupno 1.603 ljudi širom Rusije.

Volkov je kazao da rezultati ankete pokazuju da Rusi ukupno odobravaju Putinov rad, ali da postoji izvjesni osjećaj zasićenosti Putinom kao političkom ličnošću.

“To je situacija u kojoj ga odobravaju, ali značaj Putina kao ličnosti opada. Njega ne smatraju nezamjenjivim, ali oni odobravaju njegov rad”, rekao je Volkov.  

Izvor: Agencije


Povezane

Kritičari Kremlja smatraju Putinove amandmane dijelom njegovih napora da ostane na čelu države nakon što njegov predsjednički mandat istekne 2024.

05 Feb 2020

Vladimir Putin kaže da je Moskva spremna za ‘ozbiljne razgovore’ jer postoji mnogo tema, a da bi sastanak mogao biti održan bilo gdje.

23 Jan 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO