Abbas spreman da nastavi mirovne pregovore s Olmertom

Olmert je održao niz mirovnih pregovora s Abbasom 2008. godine, kada je postao izraelski premijer (EPA)
Olmert je održao niz mirovnih pregovora s Abbasom 2008. godine, kada je postao izraelski premijer (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas spreman je da ponovo pokrene mirovne pregovore s bivšim izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, s pozicije na kojoj su stali prije desetak godina, prenosi Anadolija.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije s Olmertom u New Yorku, nakon sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Abbas je kazao da takozvani “dogovor stoljeća” američkog predsjednika Donalda Trumpa neće donijeti ni mir, ni stabilnost na Bliskom istoku.

Čini se da Trumpov plan ne zadovoljava ni najosnovnije palestinske zahtjeve za sveobuhvatnim mirom s Izraelom, uključujući pravo na povratak palestinskim izbjeglicama koje su tokom sukoba protjerane iz svojih domova, konstatira Anadolija.

Nekoliko mirovnih predgovora

“Potpuno sam spreman da nastavim pregovore tamo gdje su stali s vama, gospodine Olmert, pod okriljem međunarodnog kvarteta, a ne na osnovu plana aneksije i legalizacije naselja i uništavanja rješenja o dvije države”, naglasio je Abbas.

“Abbas je čovjek mira. On se protivi teroru. Zbog toga je on jedini partner s kojim se možemo suočiti”, poručio je Olmert.

Međutim, suzdržao se od kritikovanja Trumpovog plana.

Olmert je održao niz mirovnih pregovora s Abbasom 2008. godine, kada je postao izraelski premijer. Međutim, pregovori su propali usred pravnih problema s kojima se susreo Olmert i izraelske operacije u Pojasu Gaze.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO