Trump ruši groblje Apača kako bi gradio zid prema Meksiku

'To su naši preci. To su naši ostaci, ono što nas čini plemenom i naša je obaveza da to zaštitimo', poručili su pripadnici plemena (Reuters)

Američke vlasti miniraju groblja Indijanaca u Arizoni kako bi oslobodile prostor za gradnju zida na američko-meksičkoj granici koji je obećao američki predsjednik Donald Trump, prema riječima političarima i plemenskim vođama, prenosi Hina.

Vlasti su potvrdile da se izvode “kontrolirane eksplozije” na području prirodnog rezervata Organ Pipe Cactus National Monument, koji je pod zaštitom UNESCO-a, prenosi BBC.

Demokratski kongresmen Raul Grijalva nazvao je to uništavanje “svetogrđem”.

“Sjećate se Trumpovih prijetnji da će uništiti iransko kulturno naslijeđe? Izgleda da je bacio oko na nešto mnogo bliže. Kako bi izgradio svoj rasistički zid, minira sveta mjesta pokopa Indijanaca, i to ne obavijestivši poglavice”, napisao je na Twitteru.

Prema njegovim riječima, vlasti se nisu savjetovale s plemenom Tohono O'odham.

Posječeni kaktusi s religijskim značenjem

Udruženja za zaštitu životne sredine također su upozorila na štetu koja se čini lokalnim podzemnim rezervama vode, kao i migraciji životinja u tom udaljenom pustinjskom području dvjestotinjak kilometara zapadno od Tucsona.

Posječeni su i kaktusi stariji od 200 godina koji imaju religijsko značanje i za pleme su utjelovljenje predaka. 

“Vidjeti kako ih pretvaraju u prah veoma uznemirava”, kaže Grijalva.

Cilj vlasti jest izgraditi devet metara visoki čelični zid dužine 43 kilometara na području tog nacionalnog spomenika.

Ujedinjeni narodi proglasili su Organ Pipe 1976. međunarodnim rezervatom prirode ocjenjujući da je riječ o “netaknutom ekosistemu Sonorske pustinje”.

Grijalva, koji predsjedava Odborom za prirodne resurse u Zastupničkom domu Kongresa, predstavlja okrug u kojem je to područje, koje ima gotovo 650 kilometara granice s Meksikom.

Obišao je domorodačka groblja u tom području i rečeno mu je da su pripadnici plemena O'odham tu pokapali ratnike protivničkog plemena Apača.

“Ono što smo vidjeli na Monument Hillu pokapanje je pripadnika protivničkih plemena uz mnogo poštovanja – i to se sada raznosi dinamitom”, kaže Grijalva.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti

Na jednom od područja zahvaćenih radovima pronađeni su artefakti stari i do 10.000 godina.

Plemenski vođa Ned Norris Jr. rekao je za Arizona Republic da su na toj zemlji, iako je sada kontroliraju američke vlasti, živjeli od pamtivijeka.

“To su naši preci. To su naši ostaci, ono što nas čini plemenom, na cijelom tom području. I naša je obaveza da učinimo šta god je potrebno da to zaštitimo.”

Prema internoj analizi Savezne agencije za nacionalne parkove, koju je pribavio The Washington Post, gradnja Trumpovog zida uništila bi 22 arheološke lokacije samo na području Organ Pipea.

Takvo ponašanje američkim vlastima omogućilo je pozivanje na Zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji omogućava američkom predsjedniku da stavi van snage druge propise koji, između ostalog, štite indijanska groblja, ugrožene životinjske vrste ili životnu sredinu.

Izvor: Agencije