Sirijska vojska preuzela ključni autoput Halep – Damask

Napredak jedinica predsjednika Bashara al-Assada, koje imaju rusku i iransku podršku, događa se u vrijeme pogibije 13 turskih vojnika u pokrajini Idlib (AP)

Jedinice sirijske vojske preuzele su kontrolu nad cijelim autoputem na sjeverozapadu države prvi put od 2012, objavila je agencija Reuters, dodavši da vojska nastavlja s ofanzivom na posljednja pobunjenička uporišta u pokrajini Idlib i okolini Halepa.

U Ankari su pregovori između turskih i ruskih zvaničnika okončani bez dogovora o prekidu sukoba u kojima je za sedmicu poginulo 13 turskih vojnika. Reuters je također objavio da će danas telefonom razgovarati čelnici dvije države Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan.

Humanitarne agencije, nastavlja britanska agencija, javljaju da se nastavlja egzodus stotina hiljada civila iz područja Sirije gdje traje ofanziva, da je riječ o najvećem kretanju te vrste od početka rata prije devet godina, te da nastaje nova humanitarna kriza.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu javlja da su snage Vlade iz Damaska preuzele cijeli autoput M5 nakon što su osvojile posljednje uporište pobunjenika na tom putnom pravcu koji se proteže od Halepa na sjeveru preko prijestonice Damaska do južnog grada Dere.

Oboren helikopter

Reuters dodaje da je napredak sirijske vojske zabilježen nakon što su osvojili zapadno predgrađe Halepa iz ruku pobunjenika.

Napredak jedinica predsjednika Bashara al-Assada, koje imaju rusku i iransku podršku, događa se u vrijeme pogibije 13 turskih vojnika u pokrajini Idlib, što je dovelo do najžešćih sukoba Ankare i Damaska od početka rata.

Agencija podsjeća da je posljednjih dana Ankara poslala hiljade vojnika kako bi se obuzdala sirijska ofanziva.

Turski javni servis TRT Haber, na koji se poziva Reuters, javlja da su pobunjenici (koje podržava Turska) kod Nairaba oborili helikopter za koji se vjeruje da pripada sirijskoj vladi.

Od početka ofanzive sirijska vojska preuzela je kontrolu nad više od 600 kvadratnih kilometara teritorije i posljednjih dana ušla je u veliki broj gradova i sela.

Izvor: Agencije