Korona virus dobio novo ime – COVID-19

Laboratorij
Testovi su pokazali da u Srbiji i Sloveniji zasad nema zaraženih među onima na koje se sumnjalo na zarazu (EPA)

Korona virus dobio je novo ime – COVID-19, nakon što je imao privremeni naziv “2019-nCoV”, izjavio je u utorak generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Novi je naziv izabran kako bi ga bilo lako izgovoriti te da se pritom izbjegne stigmatizacija – spominjanje određene zemlje ili stanovništva, rekao je, kako prenosi Hina.

Objasnio je da CO znači “korona”, VI “virus”, a da je D odabran zbog “desease”, što na engleskom jeziku znači bolest. Broj 19 označava godinu pojavljivanja korona virusa (2019.).

Čelnik WHO-a zamolio je države da budu “što agresivnije” u borbi protiv novoimenovanog korona virusa.

“Ako se svijet ne želi probuditi i suočiti se s virusom kao javnim neprijateljem broj jedan, mislim da nećemo naučiti lekciju”, rekao je Adhanom Ghebreyesus u Ženevi.

WHO smatra da postoji “realna šansa da se zaustavi” širenje novog korona virusa, koji je vrlo ozbiljna globalna prijetnja, prenose u utorak svjetske novinske agencije.

“Ako sada poduzmemo napore, imamo realne šanse zaustaviti ovu epidemiju”, rekao je čelnik WHO-a na tiskovnoj konferenciji.

Zaboraviti profit, spašavati živote

“Još smo kod strategije za obuzdavanje i ne smijemo dozvoliti da virus dobije prostor za lokalno prenošenje”, naveo je, kako prenosi agencija Tanjug.

WHO je u Ženevi otvorio znanstvenu konferenciju posvećenu razvoju lijekova i cjepiva protiv korona virusa, pozivajući stručnjake da zaborave profit jer je sada važno spašavati živote.

U kineskoj pokrajini Hubei, jednom od žarišta korona virusa, u ponedjeljak su registrirana 103 nova smrtna slučaja i 2.097 oboljelih od tog virusa, a u cijeloj Kini od posljedica te bolesti preminulo je 1.017 ljudi, prema najnovijim službenim podacima objavljenima u utorak.

Do danas je Kina potvrdila da je zaraženo 42.708 osoba, a umrlo ih je 1.017, rekao je Adhanom Ghebreyesus.

U svijetu 168 laboratorija traži lijek

Broj umrlih u ponedjeljak u Hubeiju najveći je otkad se bolest pojavila.

Osim u Kini, 319 slučajeva zaraženih zabilježeno je u 24 druge zemlje, prema WHO-ovim podacima.

WHO je naveo da 168 laboratorija diljem svijeta trenutačno provodi testove s ciljem da pronađu lijek protiv te smrtonosne bolesti.

Prva smrt izazvana tim virusom dogodila se u prosincu u kineskom gradu Wuhanu, žarištu epidemije, a bila je objavljena 11. siječnja.

Izvor: Agencije