Jesu li se američke snage povukle iz 15 baza u Iraku?

Trenutno se mogu čuti oprečne vijesti o povlačenju američkih trupa iz 15 vojnih baza u Iraku (Reuters)

Trenutno se mogu čuti oprečne vijesti o povlačenju američkih trupa iz 15 vojnih baza u Iraku.

Dok medijski izvještaji potvrđuju takve informacije, Ministarstvo odbrane Iraka negiralo je tačnost tih navoda, kao i namjeru Njemačke, Francuske i Australije da se povuku prema datom rasporedu.

Irački i arapski mediji prenijeli su riječi Alija al-Ghanmija, člana iračkog parlamenta, koji je kazao da su se američke snage zaista počele povlačiti iz 15 vojnih baza, ističući da je njihovo prisustvo svedeno na dvije baze: prva je u Erbilu (Irački Kurdistan), a druga u Ain al-Assadu u Anbaru, na zapadu zemlje.

Također su prenijeli da je parlamentarni Odbor za sigurnost i odbranu saopćio da su Francuska, Njemačka i Australija podnijele zahtjev Zapovjedništvu zajedničkih operacija Iraka kako bi bio određen raspored za povlačenje njihovih trupa iz Iraka.

Međutim, general Tahsin al-Khafaji, glasnogovornik iračkog Ministarstva odbrane, negirao je takve izvještaje, rekavši da se “američke snage nisu povukle iz bilo koje baze”.

Dodao je da će se “američko povlačenje odvijati u koordinaciji s iračkom vladom”, napominjući istovremeno da je “SAD smanjio broj svojih vojnika u nekim vojnim bazama”.

Također je naglasio da “Njemačka, Francuska i Australija nisu otkrile svoje planove za povlačenje trupa, niti su iračkoj vladi dostavile poseban raspored vezano za njihovo povlačenje iz zemlje”.

Irački parlament 5. januara izglasao je rezoluciju kojom se zahtijeva prekid strane vojne prisutnosti u zemlji, a iračka vlada uputila je zahtjev Americi u vezi s tim pitanjem, koji je potonja odbila provesti.

Takva događanja uslijedila su nakon ubistva generala Qassema Soleimanija, zapovjednika jedinica Quds u iranskoj Revolucionarnoj gardi, i Abu Mahdija al-Muhandisa, zamjenika šefa iračke Narodne mobilizacije, u zračnom napadu u blizini aerodroma u Bagdadu 3. januara.

Izvor: Agencije