Iranci slave godišnjicu Islamske revolucije

Državna televizija pozvala je Irance da se masovno odazovu obilježavanju godišnjice rođenja Republike (AP)

Deseci hiljada Iranaca okupili su se na ulicama Teherana i drugih gradova ove azijske države u utorak radi obilježavanja 41. godišnjice Islamske revolucije, u jeku eskalacije napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Reuters.

Državna televizija pokazala je videosnimak okupljanja u najmanje šest gradova, osim glavnoga grada, uključujući Mashhad, Avaz i Kerman, na kojima ljudi nose natpise „Smrt Americi“ i „Smrt Izraelu“.

Iran se prošli mjesec gotovo upustio u otvoreni sukob sa SAD-om nakon američkog napada bespilotnom letjelicom u kojem je ubijen vojni komandant Qassem Soleimani u Bagdadu 3. januara, nagnavši Iran da odgovori napadom projektila na američku bazu u Iraku nekoliko dana poslije, podsjeća Hina.

Državna televizija pozvala je Irance da se masovno odazovu obilježavanju godišnjice rođenja Islamske Republike uvedene nakon povratka iz izgnanstva ajatolaha Ruhollaha Khomenijia nakon što je svrgnnut šah Mohammad Reza Pahlavi.

„Sigurnost naše države i naše regije ovisi o našem jedinstvu, a učešće u ovom okupljanju simbol je tog jedinstva“, izjavio je Hadi Khamnei, brat ajatolaha Alija Khamneija, vrhovnog vođe Irana.

Demonstracija projektila

Napetosti između Irana i SAD-a porasle su nakon što je američki predsjednik Donald Trump 2018. svoju državu povukao iz nuklearnog sporazuma sklopljenog s Iranom te ponovno nametnuo sankcije u pokušaju da nagna Teheran na pregovore o balističkom programu.

U sklopu proslave godišnjice izloženi su projektili, objavila je novinska agencija Tasnim.

Iranska državna televizija je u sklopu izvještavanja o godišnjici prikazala arhivske snimke lansiranja projektila i podzemna skladišta gdje se čuvaju projektili.

Program razvoja projektila nije namijenjen napadima na susjedne zemlje, rekao je iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Izvor: Agencije