Erdogan: Za svaki napad na turske vojnike platit će visoku cijenu

Turska, Vojnici, Sirija
Dogovor o koridoru dio je dogovora o primirju koji su postigli Turska i Rusija (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je u utorak da će u srijedu priopćiti korake koje će njegova zemlja poduzeti nakon napada na tursku vojsku u Idlibu u Siriji.

“Za svaki napad na turske vojnike platit će visoku cijenu”, kazao je on u Ankari, komentirajući posljednje napade na turske snage u Idlibu, prenosi Anadolija.

“Adekvatno smo odgovorili na napade u Idlibu, to ćemo nastaviti raditi”, dodao je turski predsjednik, izrazivši sućut obiteljima stradalih turskih vojnika.

U artiljerijskom napadu režimskih snaga u Idlibu u ponedjeljak poginulo je pet turskih vojnika, dok ih je isto toliko ranjeno, kako je priopćeno iz Ministarstva obrane Turske.

Istaknuto je kako režimske snage intenzivno izvode topničke napade na snage koje su u regiju poslane kako bi spriječile sukobe u Idlibu, osigurale granice te spriječile daljnje migracije i humanitarnu krizu.

‘Režim povećao agresivnost’

Govoreći o aktualnim događanjima u Siriji, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je kako su zemlje jamci, Rusija i Iran, dužne zaustaviti agresivnost režima u Siriji.

Cavusoglu se u Podgorici sastao s crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem, a na zajedničkoj konferenciji za novinare osvrnuo se na posljednje napade režima Bashara al-Assada u Idlibu na turske vojnike.

“I pored činjenice da je 12. siječnja proglašeno primirje u Idlibu, režim je, uz podršku saveznika, a posebno uz potporu iz zraka, povećao agresivnost”, rekao je Cavusoglu, prenosi Anadolija.

Podsjetio je da je, prema podacima Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarne pomoći, od 1. prosinca naovamo u Idlibu poginulo najmanje 400 civila te da je u posljednja dva mjeseca raseljeno približno 700.000 civila.

Dotaknuo se i razgovora s ruskim kolegama o posljednjim napadima u Idlibu.

‘Štete po partnerstvo s Rusijom’

“U dosadašnjem razdoblju imali smo vrlo važne rezultate suradnje s Rusijom, ali napadi režima u Idlibu, ubijanje civila i napad na naše vojnike počeli su postajati štetni po naše partnerstvo”, kazao je Cavusoglu.

“Zemlje jamci, Rusija i Iran, dužne su zaustaviti agresivnost režima u Siriji.”

Cavusoglu je dodao kako će Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin obaviti telefonski razgovor u kojem će se dotaknuti i aktualne situacije u Siriji.

Smještena na sjeverozapadu Sirije, pokrajina Idlib uporište je oporbenih i antirežimskih oružanih grupa od izbijanja građanskog rata 2011.

Trenutačno je utočište za otprilike četiri milijuna civila, uključujući stotine tisuća raseljenih koje su iz domova diljem Sirije protjerale režimske snage.

Izvor: Agencije