WP: Trumpov plan može lišiti državljanstva hiljade Arapa u Izraelu

Trumpov mirovni plan izazvao je brojne kritike (EPA)
Trumpov mirovni plan izazvao je brojne kritike (EPA)

Mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok sadrži prijedlog za prekrajanje granica Izraela, čime bi stotine hiljada arapskih državljana Izraela ostale bez izraelskog državljanstva, navodi američki list Washington Post.

Jedna stavka dokumenta na 181 stranici predlaže prekrajanje izraelskih granica na način da grupa od deset arapskih gradova sjeverno od Tel Aviva, poznata kao “Trougao”, bude pripojena budućoj palestinskoj državi.

Američki prijedlog predstavlja prijetnju da će 350.000 stanovnika ostati bez izraelskog državljanstva, što seže do nivoa prisilne deportacije, kažu stručnjaci.

Washington Post citirao jeriječi izraelskog stručnjaka, koji je želio ostati anoniman, da izraelski premijer već tri godine vodi razgovore s američkom administracijom o Trumpovom mirovnom planu i da ti pregovori još traju, te da je prerano govoriti o njihovim konačnim rezultatima.

Osude i odbacivanje

Vijesti o američkom prijedlogu izazvale su burne reakcije javnosti na području “Trougla”. Stotine stanovnika Baqa al-Gharbiyye izašle su na ulice u znak protivljenja tom planu. Palestinski i izraelski političari i pravnici osudili su američki prijedlog, za koji kažu da je u suprotnosti s izraelskim i međunarodnim zakonom, navodi list.

Yousef Jabareen, političar i profesor prava na Univerzitetu u Haifi, rekao je da je lišavanje hiljada Palestinaca izraelskog državljanstva i prebacivanje njihovih gradova pod palestinsku kontrolu ranije bila ambiciozna fantazija grupe desničarskih izraelskih političara s margine, zbog čega je iznenađen time što su ta dva pitanja uvrštena u američki mirovni plan.

Dodaje da je cilj ovog prijedloga smanjiti broj Arapa u Izraelu.

Ofer Shelach, član izraelske opozicijske stranke Plavi i bijeli, u intervjuu za izraelski radio uputio je kritike na račun tog prijedloga, za koji očekuje da će ostvariti neuspjeh. Smatra da se o tom pitanju uopće ne treba raspravljati, obećavši da će klauzula o isključivanju arapskih gradova iz Izraela biti odbačena ako njegova stranka dođe na vlast.    

Prava i dužnosti

Hassan Jabareen, direktor Centra Adalah za pitanja arapskih manjina u Izraelu, pojašnjava da prijedlog nije u skladu sa zakonom. “Prema Ustavu Izraela, to su državljani Izraela koji imaju prava i dužnosti, uključujući i pravo da ne budu prisilno raseljeni.”

Bivša pravna savjetnica palestinskog pregovaračkog tima Diana Bhutto također je kritizirala američki prijedlog rekavši da se pitanje isključivanja arapskog stanovništva s područja “Trougla” iz Izraela i stavljanje pod nadležnost Palestinske samouprave nije pojavljivalo u prethodnim pregovorima.

“Ako dopustimo zemljama da biraju narode koji će živjeti unutar njihovih granica na osnovu rase, etničke pripadnosti ili religije, tada ćemo stvarno ići putem aparthejda”, dodala je Bhutto.

Arapi čine 20 posto izraelskog stanovništva, a izraelsko državljanstvo pruža im, uprkos rasnoj diskriminaciji koja se protiv njih provodi, daleko više slobode za putovanje unutar i izvan Izraela, za razliku od Palestinaca, koji žive na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO