UAE priprema novu strategiju za rat u Jemenu

Vijesti o povratku emiratskih vojnika iz Jemena prenijela je novinska agencija UAE-a (Al Jazeera)

Ujedinjeni Arapski Emirati slavili su, kako su to nazvali, povratak svojih hrabrih vojnika koji su učestvovali u ratu u Jemenu, te najavili promjenu strategije na jemenskoj teritoriji. U isto vrijeme otkrili su i neke informacije koje se odnose na učešće te zemlje u ratu.

Vijesti o povratku emiratskih vojnika iz Jemena prenijela je novinska agencija UAE-a, dok su mediji te zemlje objavili prizore sa svečane ceremonije upriličene povodom dočeka tih snaga.

U tvitu na svom nalogu prestolonasljednik Abu Dhabija Mohammed bin Zayed pozdravio je s divljenjem i ponosom vojnike i sinove domovine koji učestvuju u “nacionalnoj i humanitarnoj misiji kao dio arapske koalicije u Jemenu”.

Bin Zayed je u tvitu nagovijestio ostanak svojih snaga u Jemenu, naglasivši da “ostaju kao podrška i pomoć bratskoj zemlji u očuvanju sigurnosti i stabilnosti naše regije”.

Pojedini su Bin Zayedove izjave o nastavku podrške bratskoj zemlji (Saudijska Arabija) u kontekstu učešća snaga njegove zemlje u ratu u Jemenu protumačili kao nagovještaj daljnjeg učešća u ratu uprkos čestim izjavama zvaničnika UAE-a tokom proteklih mjeseci o povlačenju ili premještanju tih snaga, a koje su građani Jemena počeli doživljavati kao okupacijske.

Nova strategija i brojke

Tokom ceremonije general-major Issa Saif al-Mazrouei, zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga UAE-a, koga je novinska agencija UAE-a opisala kao zapovjednika zajedničkih operacija u Jemenu, otkrio je neke brojke vezano za učešće UAE-a u ratu u Jemenu.

“Kopnene oružane snage, predsjednička garda i jedinice za specijalne operacije učestvovale su s više od 15.000 vojnika u 15 snaga koje su obavljale dužnost u različitim gradovima i pokrajinama Jemena”, rekao je Al-Mazrouei.

Kad je riječ o mornarici, više od 50 brodova i više od 3.000 boraca pomorskih snaga izveli su više od 1.000 mornaričkih misija tokom kojih su prevezeni milioni tona oružja, municije, opreme i ostalog između Jemena i UAE-a, dodao je.

Navodi da je izvedeno više od 130.000 zračnih operacija, što je više od pola miliona sati leta na terenu.

Otkrio je da je u tom razdoblju “regrutirano, obučeno i opremljeno više od 200.000 jemenskih vojnika u oslobođenim područjima”.

Izjavio je da se, nakon pet godina od početka rata, sa strategije “direktnog pristupa” prelazi na “strategiju indirektnog pristupa”, koju, prema njegovim riječima, proemiratske milicije u Jemenu danas provode same, nakon što su “formirane, obučene i opremljene”.

Nije prvo povlačenje

To nije prvo povlačenje vojske UAE-a iz Jemena, s obzirom na to da su prije nekoliko mjeseci iz Emirata pristizale izjave i informacije koje su procurile o povlačenju, a nekad i o premještanju tih snaga u Jemenu.

Iako je prošlo nekoliko mjeseci od priča o povlačenju emiratske vojske iz Jemena, i dalje su prisutne brojne nejasnoće vezano za stav Emirata u toj zemlji.

UAE je ranije saopćio, prema izjavi zvaničnika te zemlje za AFP, da je povlačenje jednog broja vojnika bio sastavni dio plana “preraspoređivanja snaga” iz “strateških i taktičkih” razloga.

Agencija je prenijela izjavu emiratskog zvaničnika u Dubaiju da njegova zemlja radi na tome da se s “vojne strategije” pređe na plan čiji će “prioritet biti postizanje mira”.

Kasnije je New York Times izvijestio da UAE ubrzanim tempom povlači svoje snage iz Jemena nakon što je shvatio da ne može dobiti razorni rat koji je pretvorio Jemen u ono što su Ujedinjeni narodi nazvali najgorom humanitarnom krizom na svijetu.

Rat u Jemenu ‘gotov za Emirate’

Američki list citirao je zapadne diplomate upoznate s detaljima da je zaista došlo do smanjenja broja emiratskih vojnika, te da je takav potez potaknut željom za izlaskom iz vrlo skupog rata čak i ako bi to razljutilo njihove saudijske saveznike.

Usred oprečnih izjava o prirodi takvog koraka emiratski akademik Abdul Khaleq Abdullah izjavio je da je rat u Jemenu “gotov što se tiče Emirata i ostaje još da bude formalno zaustavljen”.

Izjava Abdul Khaleqa razlikuje se od zvaničnog stava koji su iznijele vlasti u Emiratima, koje su negirale povlačenje i potvrdile da od početka jula prošle godine UAE radi na smanjenju broja svojih vojnika u nekim područjima kao dio “preraspoređivanja trupa u cilju poticanja mira u Jemenu”.

Međutim, jemenski političari i korisnici Twittera kasnije su potvrdili da je ono što Emirati čine formalan korak i da je ta zemlja zadržala nešto vojnih jedinica i kontrolu nad vitalnim objektima u zemlji, osim toga što je produbila vezu i kontrolu nad brojnim naoružanim vojnim milicijama koje su njena udarna sila u južnom Jemenu.

Izvor: Al Jazeera i agencije