U napadima na Idlib stradali deseci civila

Vojni konvoj turske vojske stiže u Idlib kako bi pomogao sirijskoj opoziciji (EPA)

Najmanje 17 civila ubijeno je u napadima koje su u naseljenim mjestima deeskalacijske zone Idlib izvele snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i ruske zračne snage, objavila je agencija Anadolija.

Opozicioni opservatorij zračnog prostora u Idlibu saopćio je da su avioni Assadovih snaga i Rusije izveli žestoke napade u naseljenim mjestima na periferiji Halepa koja su unutar granica proglašene zone deeskalacije Idlib.

Civilna zaštita (Bijeli šljemovi) javljaju da je u napadima ubijeno najmanje 17 civila i to devet u mjestu Kefer Naha, tri u mjestu Ali, dva u mjestu Orum Es Sugra i tri u Etaribu.

Isti izvor javlja da je u napadima ranjeno još najmanje 30 civila.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi gotovo četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Assadove snage iskoristile primirje

Uz posredovanje Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra.

Anadolija navodi da su Assadove snage iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba, a snage odane Assadovom režimu ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade u kojima je do sada ubijeno više od 1.800 civila.

Od januara 2019. godine iz Idliba u regije na sirijsko-turskoj granici izbjeglo je 1,7 miliona civila.

Izvor: Agencije