Milijarda dolara za borbu protiv terorizma u zapadnoj Africi

Boko Haram
Shehu: 'ECOWAS je izdvojio milijardu dolara za borbu protiv terorizma i sigurnosnih problema u Supsaharskoj Africi' (Reuters)

Zemlje članice Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS) izdvojile su milijardu dolara za borbu protiv, kako je rečeno, terorističkih organizacija i drugih sigurnosnih prijetnji.

Garba Shehu, savjetnik predsjednika Nigerije Muhammeda Buharija, rekao je da osuđuju terorističke aktivnosti u Libiji, Sahelu, području jezera Čad i drugim afričkim područjima.

“ECOWAS je izdvojio milijardu dolara za borbu protiv terorizma i sigurnosnih problema u Supsaharskoj Africi”, kazao je Shehu, prenosi Anadolija. 

Napomenuo je da ECOWAS podržava uspostavljanje mira i stabilnosti u Gambiji i uspješnu organizaciju izbora u Gvineji Bisau te će biti poduzeti koraci za održavanje stabilnosti u regiji.

Napad Boko Harama, deseci poginulih

U međuvremenu je u oružanom napadu skupine Boko Haram na sjeveroistoku Nigerije poginulo 30 osoba, prenijela je agencija.

Pripadnici Boko Harama izveli su napad u mjestu Konduga, u pokrajini Borno, u trenucima dok su natovareni kamioni čekali da prođu tim područjem.

Adamu Saleh, vozač autobusa, izjavio je da se napad dogodio na putu Maiduguri – Damaturu.

Kako je kazao, cesta je bila zatvorena iz sigurnosnih razloga.

Saleh je potvrdio da je u napadu uništen veliki broj kamiona.

Babagana Zulum, guverner pokrajine Borno, potvrdio je da je u napadu poginulo 30 osoba.

Od 2009. ubijeno 20.000 ljudi

Boko Haram je skupina koju je u Nigeriji početkom 2000-ih osnovao Muhammed Yusuf radi borbe protiv svih vrsta zapadnjačke kulture, posebno u obrazovnom sustavu Nigerije.

Yusuf je 2009. pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo u zatvoru, a Boko Haram zbog toga je pojačao oružane aktivnosti i postao globalna prijetnja.

Trenutačno djeluje u Nigeriji, Kamerunu, Beninu, Čadu i Nigeru.

U napadima Boko Harama izvedenim od 2009. smrtno je stradalo više od 20.000 ljudi.

Izvor: Agencije