Mediji: SAD saglasan da Irak i dalje može uvoziti naftu iz Irana

Washington je više puta produžavao Bagdadu izuzeće od primjene sankcija prema Teheranu
 (EPA)
Washington je više puta produžavao Bagdadu izuzeće od primjene sankcija prema Teheranu (EPA)

Sjedinjene Američke Države usuglasile su se da se Iraku produlji izuzeće na uvoz energenata iz Irana, uključujući plin, prenosi Tanjug od agencije Reuters, koja se poziva na dva neimenovana dužnosnika iračke vlade.

Washington je više puta produljivao Bagdadu izuzeće od primjene sankcija prema Teheranu, dozvoljavajući toj zemlji da napaja elektroenergetsku mrežu energijom iz Irana u razdoblju od 90 do 120 dana.

Jedan od iračkih dužnosnika rekao je da će ovo posljednje produljenje trajati 120 dana, dodaje britanska agencija.

Razvoj plinskih polja

Suglasnost za produljenje izuzeća dana je jer je Irak pokazao da poduzima korake na putu da postane sve manje ovisan o Iranu, čiji je energetski sektor pod sankcijama SAD-a, i da svoje energetske potrebe više podmiruje oslanjanjem na vlastite snage, naveo je jedan od dužnosnika.

“Izuzeće će biti obnovljeno jer je Irak poduzeo važne korake na planu ulaganja u domaći plin”, precizirao je dužnosnik, napominjući da je Vlada nedavno odobrila ugovore o razvoju plinskih polja na istoku zemlje, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

U ozračju zategnutih odnosa SAD-a i Irana, Irak se nalazi u procjepu između zahtjeva za politikom distanciranja od tog sukoba i stava da je i Irak dio krize, te da može odigrati svoju ulogu u tome ako vjerski autoriteti tako odluče.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO