Mediji: EU zakazao vanredni sastanak zbog korona virusa

Sastanku u četvrtak prisustvovat će i predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (Reuters)
Sastanku u četvrtak prisustvovat će i predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (Reuters)

Evropska unija bit će domaćin vanrednog sastanka ministara zdravlja u četvrtak, zajedno s izaslanikom WHO-a, kako bi razgovarali o korona virusu. U Evropi je dosad otkriveno 30-ak slučajeva novog soja, ali Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi se broj slučajeva izvan Kine mogao porasti, piše Medicalpress.

“Sada je vrijeme da udružimo snage za zaustavljanje ove epidemije”, rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Ministri EU-a razgovarat će o načinima kako da se spriječi širenje virusa i “usvojiti zaključke u vezi s odgovorom EU-a na epidemiju”.

Ograničenje za putnike

Prošle sedmice njemački ministar zdravstva Jens Spahn na sastanku s francuskom kolegicom Agnes Buzyn predložio je da Evropa nametne ograničenja putnicima iz Kine.

Sjedinjene Američke Države već su zabranile dolazak stranih državljana koji su nedavno posjetili Kinu. Da bi takva mjera bila nametnuta u Evropi, 27 članica EU-a moralo bi raditi u koordinaciji jer je većina u Šengenskoj zoni slobodnog putovanja.

Virus, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine, usmrtio je više od 900 ljudi. U Kini ih je zaraženo otprilike 40.000.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO