Lapid: Netanyahu pretvorio Trumpov plan u trik-kampanju

Benjamin Netanyahu, Donald Trump
Lapid: 'Ovo je previše ozbiljno da bi postalo trik u izbornoj kampanji' (AP)

Yair Lapid, vodeća izraelska oporbena osoba i zamjenik čelnika saveza Plavo i bijelo, izjavio je kako je izraelski premijer Benjamin Netaniyahu pretvorio američku inicijativu za okončanje sukoba s Palestincima u “trik” u izbornoj kampanji tako što je potaknuo neposrednu aneksiju naselja na Zapadnoj obali.

Inzistirao je da se protivi jednostranim koracima koji ugrožavaju ono što je opisao kao obećavajući plan za Bliski istok predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Izrazio je nadu da će Palestinci pristupiti pregovorima utemeljenim na američkom nacrtu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Nitko ne očekuje da će Izrael ili Palestinci prihvatiti plan takav kakav jest i samo ga provesti. Svi razumiju da je ovo okvir, vrlo detaljan [okvir]”, rekao je on stranim dopisnicima u Jeruzalemu.

‘To se ne radi’

Lapid je osudio korake premijera Netanyahua da anektira dijelove okupirane Zapadne obale kao jednostrane.

“To je nešto što je izašlo iz kabineta premijera odmah nakon predstavljanja plana”, kazao je vodeći izraelski oporbenjak te dodao da je to vjerojatno učinjeno zbog izborne kampanje.

“A to je nešto što se ne radi. Ovo je previše ozbiljno da bi postalo trik u kampanji”, istaknuo je Lapid.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Izraelu David Friedman upozorio je Izrael da ne poduzima “jednostranu akciju” aneksije židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, rekavši kako bi takav potez mogao ugroziti mirovni plan američkog predsjednika za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, objavio je ranije AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO