Korona virus ubio više od 900 ljudi, UN-ov tim u Kini

Na području cijele Kine sada je ukupno 39.800 oboljelih (EPA)

Na području Kine od korona virusa umrlo je 908 osoba, dok zaraženih ima gotovo 40.000, pokazuju podaci koje su u ponedjeljak objavile kineske vlasti, javlja AFP.

U Kini je od virusa u ponedjeljak umrlo 97 osoba, od čega 91 u pokrajini Hubei, čiji je glavni grad Wuhan žarište epidemije, saopćila je Nacionalna komisija za zdravstvo.

Osim umrlih na području Kine, od virusa 2019-nCoV, koji se u decembru pojavio na jednoj tržnici u Wuhanu, u svijetu su umrle još dvije osobe, jedna na Filipinima i jedna u Hong Kongu.

Broj umrlih od korona virusa premašio je broj umrlih od SARS-a, teškog akutnog respiratornog sindroma, od kojeg su 2002.i 2003. godine u svijetu umrle 774 osobe.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), broj novozaraženih u Kini u jednom danu sada je stabiliziran, ali je još prerano reći da je prošao vrhunac epidemije, prenosi Hina.

Grupa međunarodnih stručnjaka WHO-a pod vodstvom Brucea Aylwarda, veterana koji je radio i na drugim zdravstvenim kriznim žarištima, otputovala je u nedjelju navečer u Kinu, objavio je WHO.

Period stabilnosti

“U četiri dana zabilježili smo period stabilnosti tokom koga se broj prijavljenih slučajeva zaraze nije povećavao. To je dobra vijest i moglo bi imati utjecaja i na mjere nadzora”, rekao je Michael Ryan, koji je u WHO-u zadužen za hitne zdravstvene programe.

U kontinentalnoj Kini, gdje je u ponedjeljak u Hubeiju zabilježeno novih 2.618 slučajeva zaraze, sada je ukupno 39.800 oboljelih. U odnosu na prošlu srijedu, kada je zabilježeno 3.900 novozaraženih, primijećeno je usporavanje širenja bolesti. U nedjelju je prijavljeno oko 2.600 novih slučajeva zaraze.

Po riječima američkog stručnjaka Iana Lipkina sa Univerziteta Columbia, epidemija bi mogla doseći vrhunac za dvije sedmice, prije nego što se počne povlačiti, premda je moguće i povećanje broja zaraženih kada se ljudi počnu vrati na posao.

Izvan Kine, uključujući i autonomne pokrajine Makao i Hong Kong, zabilježeno je više od 350 slučajeva zaraze u tridesetak država i teritorija, podsjećaju agencije.

Oboljeli na kruzeru

Medicinskim pregledima utvrđeno je kako je na japanskom kruzeru Diamond Princess još 60 osoba zaraženo korona virusom, potvrdili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Time je broj slučajeva zaraženih ovim virusom na brodu koji se nalazi u Yokohami, južno od Tokija, skočio na 130, objavile su lokalne televizije TBS i NHK, citirajući izvore japanskog Ministarstva zdravlja.

Po dolasku u Yokohamu 3. februara, nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hong Kongu potvrđen virus, Diamond Princess stavljen je u dvosedmičnui karantin.

Približno 3.700 osoba nalazi se na brodu koji obično ima oko 1.100 članova posade, a čiji je putnički kapacitet 2 670 ljudi. Putnicima je dopušten izlazak na palubu broda u smjenama kako bi udahnuli svježeg zraka te ih se poziva na redovno mjerenje temperature.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO