U napadima Assadovih i ruskih snaga u januaru u Idlibu poginulo 188 civila

Idlib, Sirija
Napadi na civile, rekao je Maas, predstavljaju ratne zločine, a oni koji ih izvode trebali bi odgovarati zbog toga (Reuters)

U napadima koje su u deeskalacijskoj zoni Idliba tijekom siječnja izvele snage lojalne režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovi ruski saveznici poginulo je 188 civila.

U izvješću sirijskog Ureda za koordinaciju odgovora navedeno je da se među poginulima u bombardiranjima u siječnju nalaze i 64 maloljetnika, prenosi Anadolija.

Među smrtno stradalima su i dva zaposlenika Civilne zaštite (Bijele kacige), kao i jedan medicinski radnik.

Mete gdje se okupljaju civili

Mete napada Assadovih i ruskih snaga tijekom siječnja bile su škole, šatorska naselja, zdravstveni centri, tržnice, vjerski objekti, centri civilne zaštite i pekarnice, mjesta na kojima se okupljaju civili,

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske oporbe, u kojoj se trenutačno nalazi blizu četiri milijuna stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija.

To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Uz posredovanje Turske, Rusije i Irana, tijekom svibanjskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Ghouta i Deraa-Kuneytra.

Režimske snage iskoristile primirje

Međutim, Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom oporbe.

Stotine tisuća civila iz tih regija su izbjegle u Idlib, i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. rujna 2018. godine postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba u Idlibu.

Shodno dogovoru, oporbene snage su idućeg mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba, a snage odane Assadovom režimu ubrzo su nastavile topničke i zračne napade.

Izvor: Agencije