UAE odobrio kinesku vakcinu protiv korona virusa

Analiza je pokazala da je efikasnost vakcine 100 posto u sprječavanju teških i srednjih oblika bolesti (EPA)

Ujedinjeni Arapski Emirati odobrili su danas vakcinu protiv korona virusa kineske farmaceutske kompanije Sinopharm navodeći kako je ona efikasna 86 posto na osnovu zaključaka analize treće faze testiranja, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Ministarstvo zdravlja Emirata objavilo je kako je zvanično registriralo vakcinu, javila je državna novinska agencija WAM.

Ta vakcina je u Emiratima od jula bila u trećoj fazi testiranja, posljednjoj kliničkoj analizi prije odobrenja, a u septembru je dobila dozvolu za hitnu upotrebu za zdravstveno osoblje.

Današnja objava predstavlja važan glas povjerenja zdravstvenih vlasti Emirata oko sigurnosti i efikasnosti vakcine, navela je agencija WAM dodavši kako su zdravstveni zvaničnici ispitali preliminarne rezultate testova faze tri, iz kojih je utvrđena efikasnost vakcine od 86 posto.

Vakcinisani emir od Dubaija

Analiza je pokazala da je efikasnost vakcine sto posto u sprječavanju teških i srednjih oblika bolesti, kao i da nema ozbiljne zabrinutosti za njenu sigurnost.

Do sada su dvije vakcine protiv korona virusa podvrgnute studiji faze tri u UAE-u, vakcina Sinopharma i ruska vakcina Sputnik V.

Emir Dubaija, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum rekao je u novembru da je vakcinisan eksperimentalnom vakcinom, ne navodeći kojom.

Izvor: Agencije