Forbes: Merkel i dalje najmoćnija žena svijeta

Angela Merkel
Sjeverni tok 2 važan je za njemačku saveznu državu Mecklenburg-Vorpommern, u kojoj je kancelarkina izborna jedinica (EPA)

Magazin Forbes objavio je listu 100 najmoćnijih žena na svijetu na kojoj desetu godinu zaredom prvo mjesto zauzima njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na drugom mjestu je šefica Evropske centralne banke Christine Lagarde, a na trećem je Kamala Harris, novoizabrana potpredsjednica SAD-a.

Prva žena, prva Afroamerikanka i prva azijska Amerikanka na mjestu potpredsjednika SAD-a prvi put se našla na listi najmoćnijh.

Deset šefova država  

Na četvrtom mjestu je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, a na 18. je direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva.

Najmoćnije žene na 17. Forbesovoj godišnjoj listi potiču iz 30 zemalja a među njima je 10 šefova država i 38 iz svijeta biznisa, tvrdi Tanjug.

Tu se nalaze i supruga milijardera Billa Gatesa, Melinda Gates, televizijska zvijezda Oprah Winfrey, kraljica Elizabeta II, predsjedavajuća zatupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi, novozelandska premijerka Jacinda Ardern, pjevačice Rihanna i Beyonce.

Izvor: Agencije