Ruska porodica dronova za masovne udare

Okhotnik, koji je razvijen u Odjelu za dizajn Suhoja, krase „stealth“ tehnologija i dizajn „leteće krilo“ čime se značajno smanjuje njegova vidljivost na radaru (Ministarstvo odbrane Rusije)

Rusija je razvila porodicu bespilotnih letjelica za jake udare, kazao je čelnik državne korporacije Rostec Sergej Čemezov, prenosi ruska agencija TASS.

„Mi već imamo transportere i rad u ovom području ne vrše samo dijelovi Rosteca, već i kompanije kao što su Urals Civil Aviation i Kronshtadt Company“, istakao je on na upit o brzini razvoja ruskih dronova za teške udare.

Što se tiče samog Rosteca, Čemezov kaže kako je kompanija Suhoj, spojena u UAC (Ujedinjenu aviokorporaciju) završila razvoj i započela provjere drona za teške udare pod imenom Okhotnik (Lovac).

„Njegovi testovi se vrše zajedno sa provjerama aviona pete generacija Su-57. Ovaj vrhunski dron ima jako veliki domet i može biti kontroliran sa tla ili iz aviona koji djeluje istovremeno. Ova bespilotna letjelica može nositi zaista moćno naoružanje“, ističe Čemezov, prenosi TASS.

Ova agencija navodi, pozivajući se na riječi čelnika Rosteca, kako je rusko Ministarstvo odbrane zatražilo od namjenske industrije države da maksimalno ubrza rad na svim ovim projektima.

Teški Lovac

Okhotnik, koji je razvijen u Odjelu za dizajn Suhoja, krase „stealth“ tehnologija i dizajn „leteće krilo“ (nema ‘repa’) čime se značajno smanjuje njegova vidljivost na radaru. Prema podacima koje prenosi TASS, ovaj dron teži 20 tona pri polijetanju i može razviti brzinu od blizu 1.000 kilometara na sat.

Prvi let Okhotnik je imao 3. augusta 2019. godine. Let je trajao više od 20 minuta i letjelicu kontrolirao operater sa tla. Nešto kasnije (27. septembar iste godine), Okhotnik je letio zajedno sa lovcem pete generacije Su-57.

Bespilotna letjelica je vršila manevre u zraku u automatskom modu, na visini od 1.600 metara, a sam let je trajao više od 30 minuta.

Šef UAC-a Jurij Sljušar je ranije izjavio kako se očekuju brojne narudžbe za Okhotnika i kako se predviđa da će njegova serijska dostava jedinicama početi 2024. godine.

Izvor: Agencije