Objavljen izvještaj o masakru u džamijama u Christchurchu

Brenton Tarrant je izveo napad 2019. godine i ubistva prenosio uživo na društvenim mrežama (EPA)
Brenton Tarrant je izveo napad 2019. godine i ubistva prenosio uživo na društvenim mrežama (EPA)

Novi Zeland je objavio izvještaj od skoro 800 stranica o ubistvima 51 muslimanskog vjernika u dvije džamije marta 2019. godine u gradu Christchurch gdje se zaključuje kako vlasti nisu bile upozorene na prijeteći napad, prenosi Al Jazeera English.

„Nijedan jedini segment napada nije mogao upozoriti agencije javnog sektora na prijeteći teroristički napad“, navodi se u izvještaju Kraljevske komisije u utorak.

No, u izvještaju se kritiziraju gradske vlasti da nisu „ispravno koncentrirale resurse“ prilikom istrage vjerskog nasilja u državi, pa im je pažnja bila skrenuta sa drugih mogućih prijetnji kao što su bjelački supremacisti.

Istraga je pokrenuta kako bi se provjerio odgovor vlasti i kako bi se utvrdilo da li je napad mogao biti spriječen.

Doživotni zatvor

„U konačnici, ovaj 800-strani izvještaj može biti sveden na jednu jednostavnu premisu: novozelandski muslimani mogu biti sigurni“, navela je novozelandska premijerka Jacinda Ardern u utorak nakon objave izvještaja.

„Novozelanđani zaslužuju sistem koji daje maksimum kako bi bili sigurni i mi smo tome posvećeni.“

Navodi se kako su postojale okolnosti koje bi mogle biti povezane sa planom australskog napadača na džamije ali su znakovi bili previše „fragmentirani“ i bilo je teško sve povezati kako bi se dobili dokazi koji potrebni za hitno djelovanje.

Brenton Tarrant je izveo napad 2019. godine i ubistva prenosio uživo na društvenim mrežama. Osuđen je na doživotni zatvor, bez mogućnosti pomilovanja, ove godine. Prije ubijanja je iznosio stavove o bjelačkoj nadmoći, kao i stavove protiv muslimana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO