Novi sporazum o prenosu podataka EU-SAD ‘na čekanju’

Više od 5.000 preduzeća pristupilo je Privacy Shieldu koji je stupio na snagu 2016. godine (EPA)

Preduzeća koja se nadaju da će Evropska unija i nova američka administracija uskoro sklopiti novi transatlantski sporazum o prenosu podataka koji bi zamijenio sporazum koji je poništio Sud EU-a vjerovatno će morati pričekati još mjesecima za bilo kakve pomake u tom pogledu, smatra evropski nadzornik za zaštitu podataka.

Sporazumi Washingtona i Brisela o prenosu podataka, Safe Harbour i njegov nasljednik Privacy Shield, srušeni su zadnjih godina na Sudu EU-a, koji je ocijenio da nedovoljno štite podatke, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Oba sporazuma bila su predmet dugog sudskog postupka između Facebooka i austrijskog aktiviste Maxa Schremsa, koji je upozoravao na rizik da američke obavještajne agencije mogu imati pristup podacima evropskih građana.

Više od 5.000 preduzeća pristupilo je Privacy Shieldu, koji je stupio na snagu 2016. godine, a koji je Sud EU-a u maju ove godine srušio, poremetivši im poslovanje i izloživši ih riziku od tužbi.

“Ne očekujem novo rješenje umjesto Privacy Shielda u roku od nekoliko sedmica, a vjerovatno čak ni nekoliko mjeseci, pa moramo biti spremni da će sistem bez rješenja kakvo je Privacy Shield potrajati još neko vrijeme”, rekao je evropski nadzornik za zaštitu podataka Wojciech Wiewiorowski.

Kaki su Bidenovi prioriteti?

Objasnio je da bi nova američka administracija predsjednika Joea Bidena, koja će preuzeti dužnost u januaru, mogla imati drugačije prioritete.

“Ako me pitate kakav će biti stav nove administracije prema mogućim promjenama u američkom zakonodavstvu kada je riječ o nacionalnoj sigurnosti… to je, prije svega, pitanje za naše američke prijatelje i ne znam hoće li ta tema biti najvažnija za Bidenovu administraciju”, kazao je Wiewiorowski.

EU, također, pokušava osmisliti kako će regulirati prenose podataka s ostatkom svijeta nakon što je Sud EU-a odlučio da nadzornici za zaštitu podataka moraju zaustaviti ili zabraniti prenose podataka van EU-a ako druge zemlje ne mogu osigurati da će podaci biti zaštićeni.

Wiewiorowski je pozdravio prijedloge Evropske komisije za reviziju alata za prenos podataka poznatih kao standardne ugovorne klauzule koje koriste hiljade preduzeća za prenos podataka širom svijeta, ocijenivši da su “jako obećavajući”.

Izvor: Agencije