WHO ne predviđa da će sve zemlje imati obaveznu vakcinaciju

Planiramo i nadamo se da ćemo biti na terenu što je prije moguće, kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne predviđa da će zemlje uvoditi obaveznu vakcinaciju protiv COVID-19, izjavila je u ponedjeljak zvaničnica WHO-a Katherine O'Brien.

“Mislim da ne predviđamo da bilo koja zemlja ima obaveznu vakcinaciju”, rekla je direktorica WHO-a za imunizacione vakcine i biološke proizvode na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Možda postoje neke zemlje ili neke situacije u zemljama u kojima bi profesionalne okolnosti to zahtijevale ili da se snažno preporuči vakcinacija”, kazala je ona, navodeći da bi bolnice mogle biti takav primjer.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da ta organizacija do sada nije imala kontakt s budućom administracijom novoizabranog predsjednika SAD-a Joe Bidena, nakon što je odlazeći predsjednik Donald Trump prekinuo saradnju sa WHO-om.

WHO želi u Kinu što prije

Trump je optužio WHO za pristrasnost Kini, a Kinu da je odgovorna za novi korona virus, koji je zarazio i usmrtio milione ljudi širom svijeta, a svjetsku ekonomiju oborio na koljena.

“SAD je u tranziciji i tim nije formiran u potpunosti, tako da ne može biti formalnih ili organizirianih razgovora kada su oni u tranziciji”, rekao je Tedros.

Dodao je da WHO svakako želi posjetiti Kinu što je prije moguće, kako bi proučavala porijeklo novog korona virusa.

“Planiramo i nadamo se da ćemo biti na terenu što je prije moguće”, kazao je Tedros.
Izvor: Agencije