U Južnoj Koreji jača treći val pandemije

Južna Koreja je izbjegla zatvaranje, ali je upotrijebila snažan sistem praćenja, testiranja i izoliranja (EPA)

Južna Koreja zabilježila je 615 novih slučajeva zaraze korona virusom, izvijestio je korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti dok brojke novozaraženih naciju vode u najveći val zaraze u posljednjih devet mjeseci.

Vlasti su u nedjelju najavile uvođenje strožijih mjera socijalne distance za glavni južnokorejski grad Seul i okolna područja koje će trajati najmanje do kraja mjeseca, prenosi Hina.

Južna Koreja do sada je izbjegla zatvaranje, ali je u borbi s korona virusom upotrijebila snažan sistem praćenja, testiranja i izoliranja slučajeva zaraze čime je zaustavila dva ranija vala zaraze korona virusom.

Kritike vlasti 

Međutim, s pojavom trećeg vala, vlasti se suočavaju s kritikama jer brojke nastavljaju rasti uprkos strogim mjerama poput obaveznog nošenja maski, policijskog sata za restorane i drugim restrikcijama. 

Broj novooboljelih u ponedjeljak je bio niži od onoga u nedjelju, kada je detektiran 631 novi slučaj zaraze, što je najveći dnevni rast novih slučajeva još od vrhunca pandemije u februaru i martu.

U Južnoj Koreji do sada je ukupno zabilježen 38.161 slučaj zaraze te 549 umrlih. Zdravstvene vlasti ocijenile su da bi, ukoliko se trend rasta nastavi, bolnice mogle postati preopterećene.

Izvor: Agencije