SAD usvojio sankcije protiv 14 kineskih zvaničnika

Mjesecima traju nasilne demonstracije na ulicama Hong Konga zbog pokušaja Kine da preuzme veću kontrolu (EPA)

SAD su usvojio u ponedjerljak sankcije protiv 14 kineskih zvaničnika, navedeno je na sajtu američkog Ministarstva finansija.

Svi su članovi Kineskog nacionalnog narodnog kongresa, prenosi Tanjug, poztivajući se na Reuters.

Taj potez uslijedio je nakon što je prošlog mjeseca vlada Hong Konga, koju podržava Peking, iz svog Zakonodavnog tijela izbacila četiri člana opozicije zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti.

Kineski parlament izglasao je novu rezoluciju kojom se izvršnim vlastima Hong Konga daje mogućnost da bez sudskog postupka razriješe zastupnike u Zakonodavnom tijelu ukoliko se procijeni da podržavaju nezavisnost od Kine.

‘Jedna država, dva sistema’

Washington je novi kineski Zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu ocijenio kao neprihvatljivo kršenje opredjeljenja Pekinga za “jednu državu, dva sistema”.

Washington je u augustu uveo sankcije i protiv liderke Hong Konga Carrie Lam i drugih najviših zvaničnika, zbog njihove uloge u umanjivanju sloboda i suzbijanju prodemokratskog pokreta na teritoriji grada.

Od predaje Hong Konga Kini 1997. godine ključ je bio u konceptu “jedna zemlja, dva sistema”, što je sadržano u temeljnom zakonu Hong Konga i podržano Zajedničkom deklaracijom Velike Britanije i Kine.

Kina sada želi veće ovlasti nad Hong Kongom, što mjesecima izaziva nasilne demonstracije na ulicama Hong Konga.

Izvor: Agencije