SAD: Sjeverna Koreja se ne bavi razvojem naoružanja

Sjeverna Koreja je na oktobarskoj vojnoj paradi predstavila novu interkontinentalnu balističku raketu većeg dometa (EPA)

Sjeverna Koreja se trenutno ne bavi razvojem naoružanja ni na jednom značajnom nivou, izjavio je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien, dodajući da bi takva aktivnost značila prelazak “crvene linije”.

“[Sjevernokorejski lider] Kim Jong-unu bi napravio izuzetno rizičan poduhvat da uđe u posao razvoja kada je u pitanju nuklearno oružje. Nadam se da se to neće dogoditi. Ne vidimo da se to u ovom trenutku događa#, rekao je O'Brien za američki internet magazin 19FortyFive, prenosi Tanjug.

Smatra da Sjevernokorejci razumiju da bi “zaista prešli crvenu liniju” i sa SAD i s međunarodnom zajednicom ukoliko bi se počeli širiti na značajnom nivou – ili balističke rakete, ili sistemi za isporuku, ili, u najgorem slučaju, oružje za masovno uništavanje, posebno nuklearnog tipa, biološko ili hemijsko.

Sjeverna Koreja je zadržala samonametnuti moratorij na nuklearnu energiju i ispitivanja raketa velikog dometa od novembra 2017. godine.

Međutim, ta zemlja je na oktobarskoj vojnoj paradi predstavila novu interkontinentalnu balističku raketu većeg dometa, što ukazuje na njen kontinuirani razvoj oružja, uprkos nedavnom nedostatku testiranja oružja, navodi južnokorejska agencija Yonhap.

O'Brien je upozorio da bi za Sjevernu Koreju bilo izuzetno štetno da se bavi proliferacijom.

Prijetnje u kibernetičkoj sferi

Savjetnik za sigurnost također je upozorio na prijetnje koje Sjever predstavlja u kibernetičkoj sferi.

“Sjeverna Koreja ima vrlo sofisticiranu cyber i sposobnost cyber ratovanja. To je nešto što shvatamo ozbiljno”, rekao je O'Brien.

Što se tiče pandemije COVID-19, on je kazao da Pjongjang još nije prijavio masovno izbijanje korona virusa.

Primjetio je da će SAD vjerovatno biti voljan pomoći osiromašenom Sjeveru ako se zatraži pomoć.

“Što se tiče humanitarne pomoći tokom pandemijske krize, bili smo od pomoći i prijateljima i neprijateljima”, izjavio je O'Brien, dodajući da je odlazeći američki predsjednik Donald Trump “posebno velikodušan” s respiratorima.

“Mislim da je namjera predsjednika da uvijek pruža humanitarnu pomoć širom svijeta onome kome je bila potrebna kada je riječ o poplavi, požaru ili pandemiji. To je nešto što Sjedinjene Američke Države čine i mi to često radimo bez obzira na to koja je stranka na vlasti u zemlji koja traži pomoć”, rekao je on.

Izvor: Agencije