Rusija: Počela masovna vakcinacija protiv korona virusa

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je prošle sedmice odobrio masovnu vakcinaciju protiv virusa (EPA)

U Rusiji je danas počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, koja se provodi širom zemlje.

Imunizacija se sprovodi uz pomoć Sputnik V vakcine, koju je razvio Naučni institut epidemiologije i mikrobiologije Gamaleya.

Nastavnici, doktori, zaposleni u javnom prevozu i pripadnici vojske prvi dobijaju vakcinu.

Dostupnost vakcine je trenutno ograničena, jer se i dalje proizvodi, ali kada ovaj proces započne punim kapacitetom, svi građani Rusije dobit će vakcinu besplatno, najavile su vlasti, prenio je Tanjug.

Moskva je prvi grad koji je u subotu otvorio punktove za vakcinisanje, ali je masovna vakcinacija u većini regija počela danas.

Komentarišući proces, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da postoje pojedine poteškoće, uglavnom u vezi sa logistikom i online registrovanjem za vakcinaciju.

Treba vakcinisati najmanje 40 miliona ljudi

Početkom jesenje, kao i zimske sezone, u Rusiji je zabilježena velika brzina širenja korona virusa.

Broj novozaraženih na dnevnom nivou je porastao za skoro šest puta, sa oko 5.000 u septembru na više od 28.000 u decembru, a u porastu je i broj preminulih.

Kako bi se usporilo širenje virusa, predsjednik Rusije Vladimir Putin je prošle sedmice odobrio masovnu vakcinaciju protiv virusa.

Prema riječima zdravstvenih eksperata, najmanje četrdeset miliona ljudi treba biti vakcinisano širom zemlje kako bi se spriječilo širenje virusa.

Rusija je prva zemlja u svijetu koja je registrovala vakcinu protiv koronavirusa za javnu upotrebu.

Izvor: Agencije