Pandemija – riječ godine na engleskom i njemačkom

Pandemija je bila najčešće tražena riječ u našim rječnicima, priopćili su iz Merriam-Webstera (EPA)

Američka izdavačka kuća Merriam-Webster, posebno poznata po rječnicima engleskog jezika, i Savez za njemački jezik (GfdS) odvojeno su pandemiju izabrali za riječ godine na svojim jezicima.

U godini u kojoj je više od milion i po ljudi u svijetu umrlo od COVID-19, pandemija je bila najčešće tražena riječ u našim rječnicima, priopćili su iz Merriam-Webstera, prenosi Hina.

Pandemija se definira kao “pojava bolesti na širokom geografskom području (više zemalja ili kontinenata) koja zahvaća znatan dio populacije”, navodi se na stranici Merriam-Webster.com.

Korijeni riječi su grčki – “pan” (svi) i “demos” (narod).

Potraga za značenjem riječi neslućeno je narasla nakon 11. marta kad je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju. Skok je bio čak 115 hiljada posto u odnosu na isti dan 2019. godine, prenosi Reuters.

Teorija zavjere na trećem mjestu

U Njemačkoj je stručni sud jezikoslovaca analizirao koje su riječi i pojmovi najviše oblikovali politički, društveni i ekonomski život u zemlji ove godine, piše dpa.

Nakon očekivanog svrstavanja pandemije na prvo mjesto, na drugo su izabrali anglizam ‘lockdown’ (zatvaranje).

Na trećem im je mjestu kovanica verschwörungserzählung (teorija zavjere), na četvrtom engleski pojam Black Lives Matter (Crnački životi su važni), a na petom akronim AHA (abstand, hygiene, alltagsmaske – razmak, higijena, maske za lice), česta poruka njemačkoj javnosti u vrijeme3pandemije.

Izvor: Agencije