Palestinci žale za ubijenim dječakom: ‘Neka nam Bog da strpljenja’

U februaru 2018., izraelske snage pogodile su i ubile 16-godišnjeg Laitha Abu Naima u Al-Mugayyiru (Reuters)

Ali Abu Alia u petak je napunio 15 godina, na dan kada su ga izraelski vojnici pogodili bojevom municijom na protestima u selu Al-Mughayyir na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon čega je preminuo.

Bio je uzbuđen što će nešto kasnije imati rođendansku zabavu, tim prije što religiozna porodica Abu Alia inače ne organizuje takve proslave.

No, njegov otac Ayman, želio je svom sinu ovaj put prirediti zabavu.

„Ali je bio uzbuđen i tražio je da mu majka pripremi kolač. No, sudbina je htjela da kolač pojede negdje drugo (u raju)“, kaže 40-godišnji Ayman za Al Jazeeru.

Prema informacijama organizacije Defence for Children International Palestine (DCIP), okupatorske izraelske snage pogodile su Alija u stomak dok je posmatrao sukob između palestinske omladine i izraelskih vojnika na ulazu u selo.

Rupa koju niko ne može popuniti

Kao i u većini ostalih mjesta na Zapadnoj obali, protesti protiv nelegalnih izraelskih naselja održavaju se i u selu Al-Mughayyir.

Vozilo hitne pomoći prebacilo je Alija u bolnicu u Ramallahu, gdje ga je ljekar nedugo nakon dolaska proglasio mrtvim.

Kada je čula vijest, Alijeva majka doživjela je kolaps, a porodica je odmah za nju morala potražiti stručnu pomoć, priča rođak Ittaf Abu Alia.

Glasnogovornik izraelske vojske negirao je da je tokom protesta korištena bojeva municija.

Ayman je opisao Alija kao „najmirnije dijete“, prijateljsko nastrojeno i puno radosti, dijete kojem osmijeh nikad nije silazio s lica.

Većinu vremena provodio je igrajući fudbal sa prijateljima i čuvajući ovce sa djedom.

„Nedostaje mi sve njegovo, osmijeh i radost u očima kada bi pobijedio sa prijateljima. Ostavio je rupu u srcima roditelja koju niko ne može popuniti“, govori Ayman.

„Njegova smrt je teško pala, ali on nije prvo palestinsko dijete koje je ubijeno, a neće biti niti posljednje“, dodaje.

Ali je peti palestinski maloljetnik kojeg su izraelski vojnici ubili ove godine na okupiranoj Zapadnoj obali, tvrdi DCIP, a drugi koji je ova organizacija registrovala u Al-Mughayyiru posljednjih godina.

U februaru 2018, izraelske snage pogodile su i ubile 16-godišnjeg Laitha Abu Naima u Al-Mugayyiru, nakon što je bacao kamenje na vojno vozilo, navodi DCIP. Metalni metak presvučen gumom zabio mu se u glavu.

‘Nije prvi, a neće biti niti zadnji’

Prema međunarodnom zakonu, namjerna smrtonosna sila opravdana je samo kada postoji direktna prijetnja životu ili teškim povredama, ali u istragama DCIP-a navedeno je da izraelske snage koriste takvu vrstu sile prema palestinskoj djeci i kada okolnosti nisu takve, u slučajevima koji se mogu nazvati vansudskim ubistvima.

Ayed Abu Eqtaish, direktor DCIP-a, rekao je da izraelska vojska redovno krši međunarodni zakon, upotrebljavajući smrtonosnu silu prema palestinskoj djeci bez opravdanja.

Aymanu najviše smeta to što se većini ljudi vijesti o ubistvu 15-godišnjaka činila šokantnom.

U februaru 2018., izraelske snage pogodile su i ubile 16-godišnjeg Laitha Abu Naima u Al-Mugayyiru

„To nije ništa novo. Stalno smo na meti – naše ovce, kuće i djeca. Ako nisu izraelski vojnici, onda su to doseljenici“, kaže Ayman.

Dodaje da su doseljenici u susjedstvu do sada zapalili dvije džamije, te da je njegov 17-godišnji sin Bassam dva puta ranjavan.

„Svijet zna šta se dešava, ali niko ne preduzima ništa. Ali nije prvi koji je umro bez razloga, a neće biti niti zadnji. To je stalna borba i tako će biti uvijek dok okupacija ne završi“, dodaje Ayman.

„Reći ću ono što je Ali uvijek govorio – neka nam Bog da strpljenja da izdržimo“.

Izvor: Al Jazeera