Narod je odlučio: Sudovi odbacili Trumpove žalbe

Georgia je potvrdila izborne rezultate na svojoj teritoriji, nakon ručnog prebrojavanja glasova (EPA)

Još dvoje američkih sudija, u Detroitu i Atlanti, odbacili su tužbe pristalica Donalda Trumpa kojima su htjeli poništiti rezultate predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama zbog navodnih neregularnosti.

Obje tužbe je 25. novembra podnijela Sidney Powell, bivša pravna zastupnica Trumpove kampanje, u ime republikanskih glasača, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Odlazeći američki predsjednik i njegovi saveznici izgubili su niz slučajeva kojima su htjeli preokrenuti službene rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. novembra.

Okružna sutkinja Linda Parker u Detroitu (Michigan) te sudija Timothy Batten u Atlanti (Georgia) presudili su da podnositelji tužbe nisu dali dovoljno dokaza te da su one podignute prekasno.

“Narod je odlučio”, napisala je Parker, referirajući se na rezultate izbora.

Ručno prebrojavanje glasova

Demokratski kandidat i novoizabrani predsjednik Joe Biden je u Michiganu pobijedio sa 154.000 glasova, a u Georgiji za približno 12.000 glasova, pa je dobio 16 elektorskih glasova izbornog kolegija u svakoj državi.

Obje savezne države imaju oko 10 miliona stanovnika, a Trumpu za drugi mandat ne bi bilo dovoljno ni kad bi ipak bio proglašen pobjednikom u njima.

Biden ukupno ima 306 elektora, u odnosu na Trumpovih 232, a izborni kolegij će pobjednika službeno proglasiti 14. decembra.

Georgia je u međuvremenu potvrdila izborne rezultate na svojoj teritoriji, nakon ručnog prebrojavanja glasova koje je zatražila Trumpova kampanja.

U utorak ističe rok za pravnu obradu izbora, nakon čega američki Kongres smatra da su izborni rezultati po saveznim državama konačni.

Izvor: Agencije