Merkel: Aktuelne mjere nedovoljne za zimu

Njemački Institut 'Robert Koch' u ponedjeljak je prijavio 12.332 nova slučaja infekcije (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u ponedjeljak stranačkim kolegama da postojeće restriktivne mjere neće biti dovoljne da država prebrodi zimu, izjavili su učesnici sastanka.

“Oslanjanje na nadu nam neće pomoći”, rekla je ona zastupnicima tokom rasprave o povećanom broju slučajeva korona virusa u Njemačkoj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prema njenim riječima, situacija postaje teška i postojeće mjere neće biti dovoljne da država prebrodi zimu, prenijeli su učesnici riječi njemačke kancelarke, implicirajući da će biti potrebno pooštravanje ograničenja.

Djelimično zaključavanje i socijalna distanca koji su na snazi od početka novembra u Njemačkoj su usporili, ali nisu zaustavili širenje slučajeva korona virusa.

Mjere njemačke vlade za obuzdavanje pandemije korona virusa nedovoljne su, uz još uvijek stalno visoku stopu pojave novih infekcija, kazao je u ponedjeljak njemački ministar privrede Peter Altmeier, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

‘Daleko gore od naših očekivanja’

Altmeier je istakao kako bi idućih dana i sedmica trebale biti poduzete vrlo intenzivne konzultacije kako bi se utvrdilo hoće li biti potrebne dodatne mjere, uz postojeće koje obuhvaćaju djelimično zatvaranje i restrikcije vezano uz broj kontakata, a koje su uvedene u novembru.

I dalje visoka stopa zaraze “daleko je gora od naših očekivanja”, kazao je ministar, dodavši kako “bi se moglo reći da ranije mjere nisu dovoljne da bi se stvarno suzbio drugi val infekcije”. 

Njemački Institut “Robert Koch” (RKI) u ponedjeljak je prijavio 12.332 nova slučaja infekcije, više nego li je zabilježeno 30. novembra, kada je bilo 11.000 slučajeva.

Nedjeljom i ponedjeljkom obično ima manji broj slučajeva, s obzirom da se tokom vikenda provodi manje testiranja.

Njemačke zdravstvene vlasti prijavile su 147 slučajeva smrti u posljednja 24 sata, malo više nego je prijavljeno prošle sedmice, kada je bilo 125 umrlih. 

Izvor: Agencije