Laureati će dobiti Nobelovu nagradu u svojim domovinama

Ceremonije se obično održavaju 10. decembra, na godišnjicu smrti iz 1896. osnivača nagrade Alfreda Nobela (EPA)

Prilagođavajući se svijetu u kojem su putovanja onemogućena pandemijom, ovogodišnji laureati Nobelove nagrade primit će nagrade u svojim zemljama ove sedmice, nakon otkazivanja tradicionalnih ceremonija u Štokholmu i Oslu.

Nagrade u šest kategorija objavljene su u skoro tipičnom maniru u oktobru, iako je manje novinara bilo fizički prisutno, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Nijedan od dobitnika neće, ipak, otputovati u Štokholm ili u Oslo kako bi primili diplome i medaljone zbog pandemije COVID-19.

Ceremonije se obično održavaju 10. decembra, na godišnjicu smrti iz 1896. osnivača nagrade, švedskog poduzetnika i izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Raskošna ceremonija u Štokholmu nije otkazivana od Drugog svjetskog rata.

Od SAD-a do Evrope

Posljednji put kada je ceremonija u Oslu otkazana bilo je u 1976. godine, kada je nagrada za mir bila “rezervirana” za narednu godinu, zbog nedostatka “odgovarajućih” kandidata.

Prva koja će primiti Nobelovu nagradu u ovoj godini je Francuskinja Emmanuelle Charpentier, kolaureat za hemiju, koja će prisustvovati ceremoniji u ponedjeljak navečer sa švedskim ambasadorom u Berlinu.

Njena kolaureatkinja Jennifer Doudna primit će nagradu na ceremoniji u Berkeleyju (Kalifornija) u utorak.

Ta američka savezna država također će organizirati ceremoniju za dobitnike Nobelove nagrade za ekonomiju Paula Milgroma i Roberta Wilsona, kada prime svoje nagrade u Palo Altu u utorak, te prijem za dobitnicu nagrade za fiziku Andreu Ghez, koja će je primiti u Los Angelesu u srijedu.

Dvoje ostalih laureata za fiziku, Roger Penrose i Reinhard Genzel, primit će nagrade u Londonu i Minhenu u utorak.

Dobitnici nagrade za medicinu Harvey Alter i Charles Rice primit će nagrade u švedskim diplomatskim misijama u Washingtonu i New Yorku.

Njujorška pjesnikinja Louise Gluck primit će nagradu za književnost u svom domu, kao i Britanac Michael Houghton, koji dijeli nagradu za medicinu i živi u Kanadi.

Medalja, diploma i novac

Ugledna Nobelova nagrada za mir, koja se obično predaje u norveškoj prijestonici Oslu, bit će uručena u Rimu u četvrtak izvršnom direktoru Svjetskog programa hrane (WFP) Davidu Beasleyju, na ceremoniji emitiranoj online.

Nagradu za fiziologiju i medicinu dobili su Alter, Houghton i Rice “za otkriće u identifikaciji virusa hepatitisa C”.

Nagrada za fiziku dobili su Penrose, Genzel i Ghez, za napredak u razumijevanju “crnih rupa”, dok su nagradu za hemiju osvojile Charpentier i Doudna za rad na razvoju metode modificiranja genoma.

WFP je dobio Nobelovu nagradu za mir zbog napora u borbu protiv gladi.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i novčanog dijela od devet miliona švedskih kruna, odnosno 865.000 eura.

Izvor: Agencije