Iran: Zbog američkih sankcija nismo mogli kupiti vakcinu

U Iranu je do sada umrlo preko 50 hiljada osoba zaraženih korona virusom (EPA)

Direktor Centralne banke Irana Abdunnasir Himmeti rekao je da ta zemlja nije mogla kupiti vakcinu protiv korona virusa iz inostranstva zbog sankcija koje su uvele Sjedinjene Američke Države (SAD).

U objavi na društvenoj mreži Himmeti je odgovorio na kritike zbog nemogućnosti da njegova država dobije vakcinu protiv COVID-19.

Negirao je navode da američke sankcije ne sprečavaju kupovinu vakcine protiv COVID-19. Himmeti je kazao i da su se u tom pogledu suočili s preprekama zbog sankcija.

‘Nehumane sankcije SAD-a’

“Vakcina protiv korona virusa (COVAX) mora se službeno kupiti preko Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Za to smo isprobali sve vrste plaćanja i prenosa novca, ali suočili smo se s preprekama zbog nehumanih sankcija američke vlade i obaveze da dobijemo licencu OFAC (Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a)”, rekao je Himmeti, prenijela je Anadolija.

Prema njegovim riječima, traže različite načine za transfer novca.

Američko-iranski odnosi pogoršani su 2015. godine nakon što je Donald Trump donio odluku o povlačenju SAD-a iz međunarodnog Sporazuma o iranskom nuklearnom programu i obnovio sankcije Teheranu.

U Iranu je do sada umrlo više od 50 hiljada osoba zaraženih korona virusom. 

Izvor: Agencije